Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић, учествовала је данас на седници Ученичког парламента организованог у Скупштини Републике Србије поводом „Дечије недеље“.

 

Тема овогодишњег Ученичког парламента била је право детета да живи здраво.

 

Миловановић Минић је истакла да је ово право као и сва друга права детета, нераскидиво повезано са правом на живот, достојанство, образовање, социјалну заштиту и живот у својој породици.

 

-Као стратешко министарство настојимо да допринесемо унапређењу демографске слике Србије и допринесемо заједничком циљу да нас буде више, да заједно стварамо боље услове за живот, раст и развој сваком детету, што можемо да остваримо тако што ћемо се борити за нове велике инвестиционе пројекте, нове путеве, школе, вртиће, паркове и игралишта у здравој животној средини у сваком месту у Србији јер то значи боље услове за живот свих младих – рекла је државна секретарка.

 

Она је додала да дебата младих доприноси стварању идеја које служе као оријентир доносиоцима одлука на националном и локалном нивоу.

 

-Имамо обавезу да будућим генерацијама оставимо бољу, здравију и лепшу планету – нагласила је је Миловановић Минић.

 

Државана секретарка је подсетила да је Министарство за бригу о породици и демографију, кад је реч о дечијим правима, између остаклог, пружило подршку кампањи „Буди рука која воли и реч која соколи“, коју је покренуо УНИЦЕФ у сусрет изменама Породичног закона у намери ширења свести о штети коју нанаоси физичко кажњавање деце.

 

– И у овој кампањи је важно да ви млади узмете учешће и да свако у својој средини заговара нулту толеранцију насиља, јер насилник се не рађа, насилник се постаје преузимањем штетних образаца понашања којима је изложен од малена и које интегрише у своје будуће социјалне контакте – закључила је Миловановић Минић.

 

Седницу Ученичког парламента отворила је потпредседница Народне скупштине Снежана Пауновић.

 

Пауновић је истакла да је потребно подићи степен знања деце и младих о њиховим правима на здраву животну средину, стратешким политикама из ове области, те да са овог скупа сви учесници морају да пошаљу јасну поруку о изузетној важности партиципације деце у заштити животне средине и одрживог развоја.

.

 

Право детета на здраву животну средину, како је нагласила, гарантовано је Конвенцијом о правима детета Уједињених нација и другим међународним документима, а остваривање тог права намеће обавезу државе да предузме мере ради спречавања загађења животне средине.

 

Ученичком парламенту, којем су председавала деца,  Катарина Стојићевић и Никола Веселиновић, присуствовало је 100 средњошколаца из Србије, али и из Данске, Португалије, Италије и Пољске.

Извршна директорка „Пријатеља деце Србије“ Ива Ераковић, у име организатора „Дечије недеље“ нагласила је да је у току седмица у којој сагледавамо сва дечија права, преиспитујемо докле смо као друштво стигли у њиховој примени  и  шта је у том погледу потребно мењати.