Помоћница министра за бригу о породици и демографију Александра Чамагић, изјавила је данас, боравећи у радној посети Димитровграду и Пироту, да ће то Министарство кад је реч о будућим мерама за побољшање демографске слике у Србији, у свом извештају, уважити искуства и сугестије представника локалних самоуправа.

Током разговора са предсеником општине Димитровград Владицом Димитровим, закључено је да су, кад је о популационим мерама реч, посебано значајне сугестије из пограничних општина које су највише погођене  негативним миграцијама.

Из Димитровграда и околине много младих је отишло на рад у Софију, па је поред побољшања основних инфраструктурних услова, како је речено, неопходно подржати културне и спортске садржаје, а кад је реч о подршци породици, она мора бити фокусирана на мајке које живе на селу.

Александра Чамагић је истакла да родитељски додатак који се исплаћује из буџета Републике и усклађује са растом зарада, за прво дете износи 106.000 динара, за друго 255.000, да за треће дете држава издваја 10 година по 12.700 месечно, а за четварто дете, више од 19.000 динара у трајању од 10 година.

-Још је рано говорити да ли су те мере имале ефекта, али је евидентно да финансијска издвајања кад је реч о богатим земљама Европе нису дала значајне резултате – рекла је Чамагић.

Она је додала да су представници Министарства до сада обишли више од 70 локалних самуправа и да свака од њих, сходно својим могућнстима, додатно издваја разне видове помоћи породици.

Заменик градоначелника Пирота Милош Цолић је истакао да је привредни развој почео да се мења и демографску слику у овом граду, али да је епидемија корона вируса успорила напоре да се негативни тренд заустави.

-Поред разних видова стандардне подршке породици, као што је додела уџбеника, финансирање вантелесне оплодње или субвенционисање запошљавања младих брачних парова, Пирот  настоји да  и кроз иновативне програме, породици врати централно место у друштву –  рекао је Цолић.

У августу ове године у Пироту је отворен Центар за помоћ и подршку породици који је помоћница министра данас обишла са својим домаћином.

У оквиру Центра уведен је индивидуални и групни рад са породицом, као и инфо-линија за добијање информација везаних за права из области социјалне заштите.

За рад с породицама три пута недељно, од 15 до 20 часова, ангажован је стручни тим који чине психолог, педагог  и социјални радник.