Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Ратко Дмитровић, изјавио је данас на првој консултативоној радионици „Депопулација и подршка породици и рађању“, да је питање депопулације и у Европи и код нас у тесној вези са искључивим инсистирањем на правима појединца, уместо нагласка на праву породице.

 

-У настојањима да обезбедимо права поједнинца изгубили смо из вида права породице – рекао је министар, додајући да је питање рађања веома крупно и да о њему треба да се разговара на свим нивоима и у свим приликама.

 

Демографски проблем, рекао је Дмитровић, присутан је и код нас и у Европи, дакле у знатно богатијим земљама од наше, што оповргава теорију да је проблем ниске стопе наталитета последица недостатка новца и  правне државе, јер да је проблем у неуређеној правној  држави, онда би породице у европским земљама које слове за уређене, имале четворо или петоро деце.

 

-Шта се то догодило с нама и с хришћанском Европом пре свега, да смо доживели вредносни суноврат, па нам  деца нису више важна, него нам  је приоритет да имамо три стана, а не троје деце – упитао је министар.

 

Он је истакао да је демографско питање, питање свести и да је између осталог и последица укидања културолошког обрасца породице као вредносног оквира за развој личности, а без породице, рекао је, нема ни демографског опоравка.

 

-Култ породице, задржао се још, хвала богу, у исламу, па тако једине три општине које имају позитивну стопу наталитета у Србији, јесу Тутин, Нови Пазар и Прешево, где је ислам доминантна религија – рекао је Дмитровић.

 

Он је додао и да у православљу, вишечлане породице по правилу имају дубоку дозу религиозности.

 

Држава предузима мере подршке рађању, али је према речима министра велико питање да ли ће и колико те мере зауставити демографски пад у Србији.

 

Прву од четири радионице на тему депопулације и подршке рађању који се организује под покровитељством Владе Републике Србије, организовало  је данас у Палати Србија у Београду, Министарство за рад, запошљавање, борачка и социјална питања. Реч је о процесу консултација за израду Извештаја о људском развоју на тему депопулације, који треба да буде завршен у првој половини 2022. године.

 

Партнери у поступку припреме овог извештаја су Програм Уједињених нација за развој (УНДП) и Популациони фонд Уједињених нација (УНФПА),.

 

На првој радионици поред представника релевантних министарстава учествовали су демографи, научни сарадници на институтима за друштвене науке и представници невладиног сектора.