Помоћница министра у Министарству за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Александра Чамагић, изјавила је данас током радне посете Сенти да је у јануару ове године рођено 279 беба више него у истом  месецу прошле године.

После састанка са председником општине Сента Рудолфом Цегледијем, Чамагић је изразила наду да ће нас ова лепа вест, кад је су питању тема демографије, увести у неке боље бројке и статистичке рачунице.

Она је додала да су већем броју новорођених, сигурно допринеле и мере популационе политике, како оне на републичком нивоу, које су од ове године знатно веће, тако и помоћ породици на нивоу локалних самоуправа.

Током радног састанка у Сенти, било је речи и о улагањима за подизање квалитета живота грађана.

Констатовано је да се у односу на делове Србије у којима је примаран проблем инфраструктура, овде много улаже у здравство, школство и бригу о старима.

– Тек кад кад будемо показали бригу о онима који су нам све ово створили,  бићемо комплетно одговорни и показаћемо да можемо да бринемо и о нараштајима који долазе – изјавила је Чамагућ, додајући да је брига о старима саставни део бриге о породици и  да су се људи из овог краја с тим проблемом суочили посебно у време пандемије.

Локална управа у Сенти, према њеним речима, ради и на томе да припадници различитих народа имају квалитетно образоање на свом језику, да наставе образовање и да буду конкурентни на тржишту рада.

Цегледи је истакао да је Општина Сента урадила пројекат изградње геронтолошког центра и да настоји да и ван општинског центра има  амбуланте и апотеке.

Поред бриге о старима, општинска управа, додао је он, ради на проширењу дома за средњошколце, а с обзиром на богату спортску и културну традицију овог краја, не запоставља ни ове области, неопходне за квалитетан живот породице.

-Родитељски додатак за свако дете у Сенти износи 35.000 динара, једнократна помоћ за тројке и четворке је 150.000 динара, боравак у вртићу регресиран је са 20 одсто, општина ђацима првацима обезбеђује „школски пакет“, а са 250.000 динара помаже брачне парове приликом трошкова медицински потпомогнуте оплодње – рекао је Цегледи, наводећи директна давања породицама из локалног буџета.