Да би Програм подстицајног родитељства за децу раног узраста у потпуности заживео у пракси, неопходна је снажна интерсекторска сарадња и да се потпомогну оне локалне самоуправе које их пројектују у својим буџетима.

 

Такав став је данас, 28. маја, као закључак, нагласила професорка Славица Ђукић Дејановић, председница Управног одбора Пројекта „Подстицајно родитељство кроз игру“, на седници Управног одбора одржаној уз подршку и координацију Министарства за бригу о породици и демографију.

 

-Неопходно је да ресорна министарства приликом опредељивања својих средстава, предност дају оним локалним саоуправама које у својим буџетима планирају издвајања за породично родитељско буџетирање – рекла је Ђукић Дејановић.

 

Програм подстицајног родитљства односи се на децу узраста до шест година, а спроводи га канцеларија УНИЦЕФ-а у Србији, уз подршку ЛЕГО Фондације и Владе Републике Србије. Седници Управног одбора данас су присуствовали заменица директорке УНИЦЕФ-а за Србију Јоси Ечевери Буркхарт и Јелена Зајегановић Јаковљевић, руководитељка програма УНИЦЕФ-а за здравље и рани развој, као и представници Министарства здравља, Министарства просвете, науке и технолошког развоја и Министарства државне управе и локалне самоуправе.

 

Јоси Ечевери Буркхарт и Јелена Зајегановић Јаковљевић, истакле су значај институционалне подршке родитељима са малом децом, која је у протеклој години коју је обележила пандемија вируса Ковид 19, имала посебан акценат на превенцији и заштити менталног здравља родитеља.  У 11 домова здравља у Србији спроведена је подршка трудницама и младим мајкама путем видео конференција. Програм се ослањао на партнерство педијатријских служби и предшколских установа у локалним заједницама.

 

-Подршка родитељима у периоду раног детињстава деце глобално, а и национално, препозната је као релевантна и ефикасна стратегија за смањивање социјалних неједнакости, насиља над децом и одрживи развој – изајавила је  Јоси Ечевери Буркхарт.

 

Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију  Милка Миловановић Минић, изјавила је да ће позитивни ефекти ових пројектних активности у локалним самоуправама у којима се имлементирају програми за подршку родитељству бити саставни део свеобухватног документа Министарства који ће бити представљен Влади Републике Србије до краја ове године.

 

-Родитељи су ти који на првом месту могу да изврше одлучујући, драгоцен утицај на развој детета, као и да осигурају успех будућих генерација. Овај пројекат видимо као прилику да пређемо пут од доказа до праксе – рекла је Милка Миловановић Минић.

 

Она је истакла да ће Министарство подржти реализацију започетих пројектних активности, препоручујући примере добре праксе и да од висококвалитетних програма раног развоја, деца из најосетљивијих група имају највеће користи.

 

Спровођење програма Подстицајног родитељства у Србији је почело 2019. године, а планирано је да до 2024. године обухвати укупно 60.000 породица у 33 општине. Тренутно се спроводи у шест градова и општина као пилот пројекат.

 

Ђорђе Станичић, генерални секретар Сталне конференције градова и општина истакао је да је програм наишао на стручну, али и политичку подршку у локалним срединама.