Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић, изјавила је данас да ће  Породични закон који је у припреми, значајно допринети унапређењу породичних односа и квалитетнијем раду институција надлежних за област породично-правне заштите.

Према речима Миловановић Минић, Радна група за израду Породичног закона, коју су чинили представници релевантних министарстава и стручњаци из сродних области, завршила је рад, па ускоро следи јавна расправа.

Она је додала да ће Породични закон бити усклађен с међународним конвенцијама, као што су Конвенција о заштити особа с инвалидитетом и Конвениција о правима детета.

-Сем што унапређујемо област усвојења и хранитељства, унапређујемо и друге области Породичног закона – рекла је Милка Миловановић Минић.

Државна секретарка је данас боравила у радној посети Жабљу,Тителу и Опову. Она је са представницима тих локалних самоуправа разговарала о унапређењу мера демографске политике.

Демографске мере, како је изјавила, морају бити конципиране тако, да младе људе подстичу на останак и заснивање породице у местима у којима су рођени.

Кад је реч о Жабљу, у разговору с председником Општине Урошем Радановићем, закључено је да би за ову општину од велике важности било отварање високошколске установе за кадрове из области пољопривреде, као основне привредне гране у овом месту.

-Сматрамо да би отварање такве високошколске установе задржао младе да не одлазе из Жабља-рекао је Радановић.

Он је додао да упркос негативној демографској слици, насеље Ђурђево у Жабљу, има позитиван природни прираштај.

Државна секретарка је после састанка с председником општине Тител др Драганом Божићем, изјавила да је ће Министарство у свеобухватном документу који ће бити предочен Влади Србије, сугерисати пронаталитетне мере које ће уважити специфичности локалне заједнице.

-Нису све мере потребне свакој средини – истакла је Миловановић Минић.

Према речима Божића, општина Тител, као и већина општина у Војводини, има негативан природни прираштај.

Подршка породици, како је рекао Божић, поред запослења, подразумева и добру путну инфраструктуру, сређене вртиће и школе, као и добру здравствену заштиту.

Он је додао да Тител из свог скромног буџета, издваја новац за стипендирање студената, плаћа превоз за све ђаке и суфинансира куповну кућа за младе брачне парове с децом.

Као посебну пронаталитетну меру, Божић је истакао субвенционисање  преднаталних тестова, што је наишло на одзив многих трудница у Тителу. Такви прегледи током трудноће, како је закључено током разговора, значајна су мера која се односи на репродуктивно здравље и спречавају развојне ризике деце, уколико се ти ризици на време препознају.

Председник општине Опово Милош Марков је рекао да је према проценама Завода за статистику, број становника у овом месту са 10.440, колико је било на последњем попису, пао на 9.800  становника.

Он је додао да ова мала општина има најмањи буџет у Војводини, али да ипак,  више месеци током године, финансира рад персоналних асистената за особе са инвалидитетом, геронто-службу, као бесплатне културно-уметничке и спортске садржаје за децу.

Општина је, како је истакао Марков, започела радове на изградњи предшколске установе у Сефкерину.