Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Радомир Ратко Дмитровић, присуствовао је данас почетку изградње Центра за рани развој деце и инклузију који Влада Републике Србије гради на Бежанијској коси у Београду.

 

Савремени објекат под називом „Украс света“ намењен деци са потешкоћама у развоју, гради се на иницијативу супруге председника Републике Србије Тамаре Вучић, а носилац пројекта у који је укључено више министарстава је Канцеларија за управљање јавним улагањима.

 

Центар на Бежанијској коси, како је истакнуто, представљаће нову услугу здравствене заштите. Заједно са мрежом саветовалишта у домовима здравља у Србији, установама социјалне заштите и школама, омогућиће најквалитетнију стручну подршку породицама деце са потешкоћама у развоју.

 

Др Милица Пејовић Милованчевић, в.д. директора Института за ментално здравље, изјавила је током церемоније почетка радова, да  се дете највише развија до пете године живота и да је у Србији оваква врста подршке неопходна за 60.000 деце предшколског узраста. Овај период, како је нагласила, кључан је за децу са развојним сметњама, а  стручна подршка у том периоду доприноси постизању њиховог оптималног развоја.

 

Током презентације истакнуто је да ће на површини од око 17.000 квадратних метара, поред дела за дијагностику и научно-истраживачки рад, Центар имати простор уређен попут кућног окружења и дечијих играоница.  Деца ће имати базен, физио-сале, сензорну собу, зоолошки врт, простор за хипотерапију, башту за узгајање биљака.

 

Тамара Вучић је изјавила да фокус целокупне заједнице треба да буде на раном развоју деце, јер, како је истакла, на тај начин бринемо о будућности. Она је нагласила да је идеја водиља овог пројекта брига о деци и поштовање оног што деца сутра могу постати.

 

Министар Златибор Лочар је рекао да је градња савременог центра део Националног програма за унапређење и развој у раном детињству, који је Вада Србије усвојила 2016. године.

 

Сунчица Петровић, испред Савеза удружења Србије за помоћ особама са аутизмом, говорила је о проблемима с којима се суочавају породице у којима расту деца са тешкоћама у развоју.

 

Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић, члан је Радне групе за реализацију пројекта изградње Центра за рани развој деце и инклузију, а Министарство за бригу о породици и демографију координира радом Управног одбора „Подстицајно родитељство“ које се под покровитељством Владе Србије и уз подршку УНИЦЕФ-а спроводи у  Србији.

 

Почетку радова на будућем центру за здравствену негу најмлађих, присуствовали су и први потпредседник Владе и министар просвете, науке и технолошког развоја Бранко Ружић, министарка за рад запошљавање борачка и социјална питања, Дарија Кисић Тепавчевић, градоначелник Београда Зоран Радојичић, као и диреторка УНИЦЕФ-а за Србију,  Деана Костадинова, која се такође данас обратила присутнима.