Државна секретарка у Министарству за бригу о продици и демографију у Влади Републике Србије Милка Миловановић Минић, изјавила је данас на додели награде „Невен“, да се широм Србије у оквиру „Дечије недеље“ на најлепши начин, креативно, кроз игру и песму најмлађих, шаљу поруке доносиоцима одлука на националном и локалном нивоу о томе шта детету треба да расте до неба.

 

„Дечија недеља“, која се ових дана одвија под покровитељством Министарства за бригу о породици и демографију, према њеним речима, позив је свим актерима друштвене заједнице да сумирају ефекте предузетих мера за унапређење, заштиту и промоцију дечијих права.

 

-Обавеза целог друштва је да чини све да се дечија права несметано остварују свих 365 дана у години – рекла је Миловановић Минић.

 

Она је додала да је додела књижевне награде „Невен“ прилика за афирмацију аутора за децу у протеклој години и да се укаже на то колико је стваралаштво за децу важно за развој сваког детета и друштва у целини.

 

Награда „Невен“, у организацији „Пријатеља деце Србије“ уручена је данас у Народном музеју Србије Јасминки Петровић за књигу „100 лица столица” у издању „Креативног центра“.

 

Најбољи илустратор је Борис Кузмановић, за илустрацију књиге „Бабарога“, чији је издавач, такође, „Креативни центар“.

 

Награда „Добра играчка“, припала је произвођачу „Револуција – Игра си ти“, за играчку „Изнебуха планета: ефекат лептира”.

 

Жири у чијем саставу су били професори педагогоје, психологзи и васпитачи, у образложењу је навео да је реч о играчки у облику књиге, чија се вредност највише огледа у позиву на провођење више квалитетног времена деце и одраслих.

 

Све играчке као и књиге које су пристигле на овогодишњи 67 конкурс награде „Невен“, биће поклоњене вртићима у сеоским срединама.

 

У име домаћина присутнима се обратила директорка Народног музеја Србије, Бојана Борић Брешковић, извршна директорка Организације „Пријатељи деце Србије“ Ива Ераковић, председници жирија Јелена Панић Мараш и Драгана Пурешевић, као и добитници награда.