У Новом Пазару, једном од шест градова и општина у Србији у којима се спроводи пилот-пројекат „Подстицајно родитељство кроз игру”, данас, 2. јула, заокружено је обележавање Месеца родитељства.

 

Програм подстицајног родитељства у Србији спроводи УНИЦЕФ уз подршку Владе Републике Србије и ЛЕГО фондације и уз координацију Министарства за бригу о породици и демографију. Циљ пројекта је да се кроз интерсекторску сарадњу родитељима пружи могућност да једну од најважнијих животних улога остваре са што мање стреса и уз подршку институција.

 

Закључак учесника скупа је да је неопходно повећати улагања у сталну едукацију свих који се баве децом, било да је реч о патронажној служби, предшколској установи или запосленима у институцијама социјалне заштите. Такође, неопходно је успоставити систем координације свих служби и контроле њиховог рада. Представљајући примену програма у Новом Пазару, запослени у центрима за социјални рад препоручили су оснивање саветовалишта за брак и породицу у овом граду, а радници у патронажној служби, центра за рани развој.

 

Државна секетарка Министарства за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић, у свом обраћању,  истакла је да све установе на које се родитељ ослања на путу одрастања детета, морају у своје системе уградити и подршку родитељима.

 

Примери добре праксе у реализацији овог програма биће саставни део свеобухватног документа који ће бити представљен Влади Републике Србије као допринос Министарства у побољшању демографских прилика у Србији. Политике раног развоја, како је рекла Милка Миловановић Минић, најделотворније су политике за смањивање социјалних неједнакости, превенцију свих облика насиља  и одрживи развој.

 

-Кључно је да подршка родитељима буде увремењена, уграђена у системска решења и стандардизована, тако да досеже сву децу, укључујући најрањивије популационе групе – рекла је државна секретарка.

 

Пројекат УНИЦЕФ-а се базира на узрасту деце до шест година, а наука у области раног развоја, додала је, има доказе о утицају окружења на развој мозга малог детета као и доказе о томе колико креирањем квалитетних услова за раст и развој детета, имамо прилику да утичемо појединачно на свако дете,  целе генерације, а тиме и друштво у целини.

 

Састанку су присустовали Јелена Мијатовић, заменица председника Одбора за права детета Народне скупштине Републике Србије, Јоси Буркхард, заменица директора УНИЦЕФ-а у Србији, представници Града Новог Пазара, као и стручњаци из система здравствене и социјалне заштите и предшколског образовања који  спроводе програм подршке родитељима у овом граду.

 

Јоси Буркхард је истакла да је унапеђење програма подршке родитељима, који би у  Србији требало да обухвати 60.000 породица у 33 општине, треба да  буде „препознат кроз локалне буџете на одржив начин“.

 

Нови Пазар, 02.07.2021.