Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић-Минић, говорила је данас 21. маја, на обележавању 60 година рада Центра за социјални рад у Лесковцу. Она је истакла да су овај, али и други центри у Србији, често једина адреса за утеху, подршку и заштиту многобројним корисницима, а с друге стране, због деликатности поступка, место где се тражи кривац, јер је једна страна, по правилу,  више или мање, незадовољна исходом тог поступка.

 

Милку Миловановић-Минић, током ове посете, примио је и градоначелник Лесковца др Горан Цветановић. Државна секретарка и градоначелник  су разговарали о заједничком раду на унапређењу подршке породицама. Након обележавања јубилеја  у Народном позоришту, с директором Центра за социјални рад у Лесковцу Предрагом Момчиловићем и државним секретаром Министарства за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Мирком Јањићем, посетила је Прихватилиште за жене и децу жртве насиља и објекат Центра за социјални рад. Обе установе су реновиране и у потпуности приведене намени, уз подршку локалне самоуправе.

 

Центар за социјални рад у Лесковцу има 12.000 активних корисника и  73 радника. Овај, али и други  центри у Србији, по речима државне секретарке, често су једина адреса за утеху, подршку и заштиту. У пандемији Ковида 19, како је истакла, центри су преузели велики терет, а њихова улога убудуће биће још важнија и озбиљнија.

 

-Ожиљци које пандемија оставља су дубоки и огледају се у чињеници  да имамо више умрлих, мање беба, мање бракова, више развода, много мање социјалних контаката, а то доноси озбиљне изазове и проблеме који ће се тек одразити на ментално здравље грађана, али и читаве породице – истакла је Милка Миловановић-Минић, на свечаности у Народном позоришту.

 

-Није лако одлучивати о судбини људи, бити онај који је увек за нешто некоме крив, слушати муку, а бити ограничен у могућности да се помогне, јер помоћи увек није могуће онако како се то од нас очекује – изјавила је Милка Миловановић-Минић.

 

Зато је, како је рекла, неопходан тимски и међусекторски рад, подршка локалне саоуправе и надлежних министарстава стручним радницима, да би се заједнички пружила и унапредила помоћ свим породицама у Србији.