Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију Милка Миловановић Минић, изјавила је данас током радне посете Лапову, Баточини и Рачи, да је демографски проблем с којим се суочава Србија дугорочно питање кроз које се укршта рад више министарстава, а да обилазећи локалне самоуправе, представници ресорног министарства трагају за ефикасним мерама које би зауставиле негативан демографски тренд.

 

Министарство за бригу о породици и демографију, рекла је државна секретарка, предложиће мере које ће бити прилагођене специфичностима локалне заједнице.

 

Она је истакла да поред финансијске подршке породици, која се издваја из републичког и локалних буџета, мерама демографске политике доприноси и боља путна инфраструктура, повећање инвестиционих улагања у отварање нових радних места, улагања у здравствену заштиту, обнову школа, изградњу и обнову вртића.

 

Она је, такође, изнела и неке од статистичких података.

 

-У  првих осам месеци ове године, у Србији су рођене 594 бебе мање него у истом периоду прошле, а само од августа до новембра, још 200 беба мање у односу на исти период прошле године – рекла је Миловановић Минић, додајући да је пандемија КОВИД-19 додатно „кумовала“ неповољној слици по питању морталитета.

 

Председник општине Лапово Бобан Миличић, изјавио је да ова локална заједница,  има чак четири радне зоне и да сходно својим могућностима улаже и у финансијску подршку породици.

 

-Лапово из свог буџета за прво дете исплаћује родитељски додатак од 10.000 динара, за друго 20.000, а за треће и четврто дете у породици, 100.000 динара – рекао је Миличић и додао да благо охрабрује податак по ком је у Лапову прошле године склопљено више бракова него пре.

 

Кад је реч о Баточини, председник општине Здравко Младеновић је истакао да је ова локална самуправа, успела да ублажи тренд негативне стопе наталитета, наглашавајући да је та стопа у неким општинама драстична.

 

-У Баточини су знатно повећана издвајања за рођење детета, оптшина стипендира 24 ђака и ученика, дели бесплатана ауто-седишта за бебе, а најбоље ефекте дала је бесплатна подела пластеника младим брачним паровима на селу која се спроводи последње две године – рекао је Младеновић.

 

Према речима председника општине Рача Ненада Савковића, подршка младима на селу је орјентација локалне управе и у овој малој шумадијској општини.

У Рачи је отворено много нових радних места, па је приоритет да се младима пружи могућност да остану на селу и остваре додатну зараду – рекао је Савковић.