Помоћница министра  Александра Чамагић, изјавила је данас током радне посете Пожаревцу и Малом Црнићу да држава активно ради на припреми циљаних мера  пронаталитетне политике, а кад је о Браничевском округу реч, велики  демографски потенцијал представља дијаспора овог краја.

Помоћница министра је рекла да је циљ Министарства за бригу о породици и демографију да током обиласка градова и општина, уочи шта је то што би додатно могло допринети већој стопи наталитета, као и ширењу и очувању породице као основне друштвене вредности.

-Демографски проблем, захватио је целу Европу и није карактеристичан само за Србију, али је за бригу податак да смо претходне године имали никад мање рођених беба и никад више умрлих – истакла је Чамагић.

За Пожаревац и Мало Црниће, како је речено током ових састанака, од пресудног значаја је стварање услова за повратак младих и школованих људи, као и оних који деценијама живе ван граница Србије.

Према речима председника Скупштине Пожаревца Предрага  Мијатовића, ова локална управа у сарадњи с Министарством пољопривреде намерава да оствари што више подстицаја за пољопривредна газдинстава и  допринесе организованом откупу произвда.

Он је рекао да Пожаревац, попут других градова у Србији, издваја из буџета родитељски додатак и остала директна давања за подршку породици. Да би млади осетили бригу локалне заједнице, најбољи студенати током 10 месеци примају по 10.000 динара месечно из градског буџета и није реткост да се враћају и запошљавају у Пожаревцу.

Председник општине Мало Црниће Малиша Антонијевић, рекао је да услови живота у малим општинама морају бити бар приближни условима живота у већим градовима, за шта је овој општини потебна помоћ Републике.

-Више од 84 одсто територије ове општине је пољопривредно земљиште са великим бројем земљорадничких задруга и погодностима за улагања у прерађивачке капацитете прехрамбене индустрије – додао је Антонијевић.

Према последњем попису становиништва, више од 4.500 житеља Малог Црнића је на привременом раду у иностранству, што је половина од 9.000,  колико сада има ова мала општина.