Странке у парничном поступку убудуће лакше до стручног мишљења Центра за социјални рад

Илустрација – Getty images

Представници Министарства за бригу о породици и демографију узели су учешће на другој панел дискусији под називом „Улога Центра за социјални рад као органа старатељства у породичним споровима”, у организацији Адвокатске коморе Београда, на којој се расправљало о спорним питањима из праксе рада органа старатељства, али и о проблемима у раду судова у овим споровима.

На жалост свих учесника, представници судова нису узели учешће на овом панелу. Са друге стране, представници Министарства и адвокатуре покушали су, кроз дијалог, да пронађу адекватна решења за актуелне проблеме, као и начине на који они могу једноставније да се реше.

Договорено је да се свим Центрима за социјални рад пошаље упутство, да убудуће свој налаз и стручно мишљење доставе судовима у три примерка, уместо досадашње праксе, где је ово писмено слато у једном примерку, што је изазивало проблеме у раду пуномоћника и суда, јер су били принуђени да траже увид преко судова или да им се садржина чита на самом рочишту. Овакво ново решење наишло је на одобравање адвоката, а имаће позитивне ефекте и код грађана који учествују у овим поступцима.

Поред овог напретка у сарадњи са циљем заштите права детета, покренуто је и питање приступа адвоката у својству пуномоћника странака у поступку стручног рада органа старaтељства, нарочито око права на разгледање списа, са посебним освртом на то који би се списи могли учинити доступним, а који не. До сада је у овој сфери владала нeуједначена пракса, јер су поједини Центри за социјални рад рестриктивно тумачили одредбе ЗОУП и онемогућавали увид у списе или делове списа.

На саветовању је договорено да се сарадња на уједначавању праксе у овој области настави, а Министарство за бригу о породици и демографију у наредном периоду сачиниће детаљно Упутство којим би се сва спорна питања решила и на тај начин омогућила боља и лакша заштита интереса деце у поступцима породичних спорова.

Подели: