Ђурђевић Стаменковски отворила Дечију недељу: Снажећи породицу, снажимо интересе детета

Право детета је наша највећа обавеза, поручила је министар за бригу о породици и демографију, Милица Ђурђевић Стаменковски отворивши Дечију недељу, која се ове године одржава под слоганом „Ја сам дете, имам план: Толеранција и љубав за сваки дан“.

„Наша обавеза је да учинимо све да деци створимо сигурност на улици, безбедност и безбрижност у предшколским установама и школама. Да Србија буде дом у ком ће деца остати, градити своју будућност, заснивати своје породице“, истакла је министар.

Како је навела, сваки дан и сваки тренутак у години треба да буде посвећен деци и прилагођен њиховим потребама и заштити њихових права.

„Сва наша пажња, стремљења, па и политика, треба да буде усмерена ка томе, не само да имамо више деце у Србији, већ да им омогућимо што квалитетније и безбрижније  детињство, које треба да буде период у којем дете не треба да има бриге, проблеме и недаће“, истакла је министар.

Министар Ђурђевић Стаменковски је најавила да ће Министарство за бригу о породици и демографију у сарадњи са Министарством информисања и телекомуникације, упутити препоруке свим телевизијама, нарочито онима са националном фреквенцијом, да емитују више дечијег и образовног програма, у којима ће и наши млади и деца имати прилику да представе своје таленте и успехе.

„Наша деца треба да у свакој години науче на десетине имена и презимена оних значајних људи који су прославили нашу земљу, да знају да наброје оне који доносе медаље са различитих научних и спортских Олимпијада. Желимо да таква имена буду узори будућим генерацијама које долазе. Да се по њима мере и да њих следе и да они буду прави примери, којима ћемо се сви поносити као друштво“, нагласила је министар Ђурђевић Стаменковски.

Она је истакла да је породица најважнији и најчвршћи штит сваког детета, дечијих права и дечијих интереса и да ће Министарство за бригу о породици и демографију увек, пуним срцем, подржавати манифестације као што је Дечија недеља, која представља прави караван промоције дечијих права у различитим градовима и општинама широм Србије.

„Снажећи породицу, ми снажимо интересе детета. Данас славимо живот деце, славимо будућност и то што их имамо и што нас оплемењују. Славимо дечији осмех, као највећу вредност, која упркос свему, никада не сме да се изгуби“, закључила је министар Ђурђевић Стаменковски.

На отварању Дечије недеље говорили су и министар просвете, Славица Ђукић Дејановић, заштитник грађана, Зоран Пашалић и директор УНИЦЕФ-а, Дејана Костадинов.

Подели: