Породица је тврђава коју треба сви заједно да бранимо

„Тврђава коју данас, у 21. веку, треба сви заједно да бранимо и чувамо је породица“, истакла је министар за бригу о породици и демографију, Милица Ђурђевић Стаменковски на тврђави војводе Момчила у Пироту представљајући родитељима и онима који то тек треба да постану, мере које спроводи ресорно министарство у циљу унапређења демографске слике Србије.

Ђурђевић Стаменковски навела да је породица тврђава на коју ће многи јуришати покушавајући да је оборе, обесмисле и у потпуности покоре и униште, али да је управо зато одбрана породице највећи задатак Владе Србије.

„Враћајући се породици, ми се враћамо себи, свом изворишту, својим коренима, ономе што јесмо и ономе ко смо, јер када погледамо у очи наших предака, ми видимо себе, када погледамо у очи наших потомака, ми такође видимо себе. Када смо окружени онима које највише волимо, нашим члановима породице, ми смо најближи себи и Господу Богу и вредностима нашег народа који је овде опстао вековима“, нагласила је министар.

Представљајући мере Министарства, којима се подстиче родитељство и подржавају породице, као што су повећање родитељског додатка, субвенције за мајке, подршка женама предузетницама у руралним срединама, министар је истакла да је очигледно да се Србија определила да највише уложи управо у живот.

„Ово је само почетак и први значајан корак ка ономе што је у плану. Након измена Закона о финансијској подршци породици са децом родитељски додак у Србији биће највећи на Балкану, и тај увећани износ добиће све мајке које су родиле дете од 1. јануара 2024. године“, нагласила је министар.

Поделивши лепе вести, да је ове године у Пироту рођено више беба него прошле, министар је истакла да то, иако није довољан број да би се повећао природни прираштај, ипак показује да живот у Пироту није и неће стати, да Пирот живи, ради и граби ка будућности и показује свима нама да је ово борба за опстанак и битка коју не смемо да изгубимо.

„Битка за живот и борба за родитељство је борба за један циљ, а то је да нас има и да нас буде, јер од тога нема ништа важније за Србију“, закључила је Ђурђевић Стаменковски.

Подели: