Божовић са делегацијом Турске о родном буџетирању

Државна секретарка у Министарству за бригу о породици и демографију и председница Стручне групе Координационог тела за родну правноправност Стана Божовић разговарала је са представницима државних институција Републике Турске о резултатима у области родно одговорног буџетирања у претходном периоду.

Посету делегације Републике Турске, састављену од представника Велике народне скупштине Турске, Минстарства за породицу и социјалне услуге Републике Турске, Директората за планирање и буџет, организовао је UNWomen имајући у виду да је Република Србија на пољу родно одговорног буџетирања и афирмацији принципа родне равноправности у процесу пројектовања буџета на свим државним нивоима постигла изузетне резултате и постала лидер је у региону.

Божовић је истакла добру законску и другу основу за примену поступка родно одговорног буџетирања у Републици Србији, као и посвећеност свих државних органа да ефикасно и посвећено раде на овом пољу, а посебно истакла улогу Координационог тела за родну равноправност.

Државна секретарка је нагласила да је сарадња са удружењима и академском заједницом била од суштинског значаја за успешни исход овладавања поступком родно одговорног буџетирања у Републици Србији.

Говорећи о раду Министарства за бригу о породици и демографију, Божовић је навела да држава у циљу подстицања наталитета примењује бројне мере подршке породицама и деци, од финансијске подршке, која је никада већа, подршке мајкама за куповину прве некретнине, суфинансирања пронаталитетних мера у локланим самоуправама, усклађивања професионалног и породичног живота.

Божовић је подсетила и да је министарка Кисић, разговарала и са министарком за породицу и социјалне услуге Михинур Ездермир Гекташ о будућој сарадњи два ресорна министарства на догађају “All together to the better”, који је одржан у септембру у Њујорку, на маргинама 78. заседања Генералне скупштине УН, под покровитељством супруге председника Републике Турске Емине Ердоган.

Подели: