Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, istakla je danas boraveći u radnoj poseti Kniću, da je dobra zajednička politika ove lokalne samouprave i Vlade Republike Srbije rezultirala time da je prošle godine, u odnosu na 2016. broj novorođenčadi u ovoj opštini udvostručen.

 

 

U Kniću, kako je istakla državna sekretarka, nije reč samo o podizanju stope nataliteta, već o podizanju uslova života za sve stanovnike ove opštine u srcu Šumadije. Opremanje škola i vrtića i dobra saobraćajna  povezanost s velikim gradskim centrima zahvaljujući ulaganju opštine, opredelila je mlade ljude da ovde ostaju da žive i zasnivaju svoje porodice. Zahvaljujući dobroj razvojnoj politici ova lokalna samouprava može da se pohvali činjenicom da je na njenoj teritoriji 2020. godine rođeno 108 beba, gotovo duplo više nego 2016.  kada su se  radile 63 bebe.

 

 

-Rezultati ulaganja u lokalne samouprave treba da budu merljivi kroz konkretne i jasne pozitivne efekte na kvalitet i uslove za život građana. Opština Knić se stara, kako o najmlađima, tako i o najstarijima, da imaju dostupne zdravstvene usluge, što se posebno odnosi na žene starije od 65 godina u ruralnim sredinama – rekla je Milka Milovanović  Minić.

 

 

Predsednik opštine Srećko Ilić istakao je da je 50 mališana čeka upis u vrtić i da je to problem koji uskoro mora da bude rešen. U  planu je proširenje OŠ „Vuk Karadžić“ i rekonstrukcija škole u selu Bare, kao i izgradnja vrtića u Gruži i Toponici.

 

 

Lokalno rukovodstvo nastoji da u saradnji s nadležnim ministarstvima  obezbedi subvencije za mlade bračne parove kroz podsticaje u poljoprivredi i preduzetništvu.  U planu je opremanje industrijske zone i dovođenje investitora, kako bi se otvorila nova radna mesta

 

Knić, 20. jul 2021.