Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić izjavila je danas povodom dodele  književne nagrade „Neven“ u Skupštini Grada Beograda, da je podsticanje stvaralaštva za decu i podrška deci da se afirmišu, neprolazni zadatak svih.

 

Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, rekla je državna sekretarka, kao novo ministarstvo, ove godine je prvi put pokrovitelj „Dečije nedelje“ koju ogranizuju Prijatelji dece Srbije, pod motom stihova velikog pesnika Ljubivoja Ršumovića „Dete je dete, da ga volite i razumete“.

 

Ona je dodala da je i u uslovima pandemije Vlada Republike Srbije pokazala posvećenost očuvanju kontinuiteta obrazovanja, zdravstvene i socijalne zaštite za svako dete, što pokazuje i podrška „Dečijoj nedelji“.

 

U okviru ove manifestacije, tradicionalno se dodeljuje i nagrada „Neven“, najznačajnije priznanje iz oblasti stvaralaštva za decu i to u tri kategorije; iz oblasti beletristike, ilustracije knjiga i slikovnica i dela popularne nauke.

 

Ove godine  nagradu su dobili Peđa Trajković za zbirku pesama „Evo zašto gavran liči na pisaći sto“, Dušan Pavlić za ilustraciju serijala knjiga Okean od papira“, a u kategoriji popularne nauke, laureat je Čedomila Marinković, za knjigu „Jevreji u Beogradu“.

 

Iva Eraković, direktorka Organizcije Prijatelji dece Srbije, istakla je da odgovornost za razvijanje kreativnih i kulturnih navika kod dece pripada starijima.

 

Ona je dodala da su deca danas suočena sa kritikom da su previše u svetu informacionih tehnologija, ali da iskustvo rada Prijatlja dece Srbije, pokazuje da su deca željna kulturnih sadržaja, ali da to što im se nudi mora  biti  prilagođeno uzrastu i kreativnoj crti deteta.