Državna sekretarka u Ministarstvu za bigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, izjavila je da će Ministarstvo pružiti podršku unapređenju hraniteljstva kroz izmene i dopune Porodičnog zakona, kao i izmene Pravilnika o hraniteljstvu koje je Ministartsvo iniciralo.

 

Državana sekretarka je u utorak 2. Novembra, na temu hraniteljstva održala sastanak sa sa v. d. direktorkom Centra za porodični smeštaj u Beogradu Mirjanom Novakov i predstavnicama Udruženja hranitelja Beograda, Vojkom Lujić i Natašom Novaković.

 

-Hraniteljstvo kao podrška deci bez roditeljskog staranja, treba da se razvija kroz intersektorsku saradnju i povezivanje različitih aktera na lokalnom nivou, kao i sistemu obrazovanja, zdravstva i socijalne zaštite i pod budnim okom stručnjaka – rekla je Milka Milovanović Minić.

 

Učesnici sastanka razmatrili su mogućnosti unapređenja hraniteljstva kao najznačajnijeg oslonca u procesu prevencije institucionalizacije dece, čemu Republika Srbija godinama teži.

 

Takođe, konstatovano je da duže vreme postoji negativna kampanja o hraniteljstvu i da je neophodan zajednički, koordinisan nastup, kako bi se javnost upoznala sa institutom hraniteljstva, kao najveće podrške roditeljima, roditeljstvu i biološkoj porodici.

 

Mirjana Novakov je govorila o teškoćama u procesu hraniteljstva s kojima se susreće Centar, ali i hranitelji koji posvećeno i odgovorno obavljaju tu ulogu. Ona je dodala da je uz podršku UNICEF-a i Ministarstva za brigu o porodici i demografiju počela obuka za buduće hranitelje, sa akcentom na obuku za specijalizovano hraniteljstvo.

 

Rad na Pravilniku o hraniteljstvu, kako je rekla Milka Milovanović Minić, započeće uskoro i u skladu sa dinamikom rada na Porodičnom zakonu. Radnu grupu, kao je istakla, činiće predstavnici relevantnih ministarstava i profesionalci u ovoj oblasti, kako bi institut hraniteljstva funkcionisao u najboljem interesu dece.

 

Institut hraniteljstva treba unapređivati, kako bi se deca vaspitavala, obrazovala i osposobila za samostalan život u skladu sa svojim potrebama i potencijalima, zaključeno je na sastanku.