Pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić, izjavila je danas da je zadatak ovog ministarstva, zadatak svih institucija u društvu, a to je zaustavljanje demografskog pada i promovisanje porodičnih vrednosti u čemu važnu ulogu imaju i mediji.

Čamagić je boraveći u radnoj poseti Srbobranu, Vrbasu i Kuli, istakla da Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju ne može da menja „velike zakone“, ali da kao strateško, može da utiče na sve zakone koji pogađaju porodicu.

-Naš zadatak je da Vladi Srbije nakon obilaska gotovo svih lokalnih samouprava, signaliziramo šta je ono što bi se moglo promeniti da bi porodica bolje funkcionisala – rekla je pomoćnica ministra.

Ona je dodala da na polju jačanja uloge porodice u društvu, kroz promociju uspešnih porodica, mediji mogu mnogo pomoći.

-Koliko je porodica važna, pokazala je i pandemija, tokom koje smo se svi okrenuli svojim porodicama – izjavila je Čamagić.

Na sastanku sa predsednikom opštine Srbobran Radivojem Debeljačkim, istaknuto je da se u ovoj lokalnoj samoupravi stanovništvo mahom bavi poljoprivredom i da će realizacija projekata spajanja Velikog bačkog kanala i reke Krivaje, omogućiti navodnjavanje 6.000 hektara obradivog zemljišta.

Naglašeno je i da Srbobran očekuje pomoć za izgradnju jaslica i da selo Nadalj ima pozitivan prirodni priraštaj, što je danas retkost u Srbiji.

-Uvođenjem besplatnog javnog prevoza, pokazali smo brigu ne samo za decu, nego za sve članove porodice- rekao je Debeljački.

On je istakao da se iz lokanog budžeta pored paketa opreme za bebe, za svako dete izdvaja 20.000 dinara, dok samohrani roditelj dobija 40.000, kao  i da opština plaća letovanje „vukovcima“, ukoliko su malu i veliku maturu   završili sa svim peticama.

Na sastanku pomoćnice ministra i zamenice predsenika opštine Vrbas Tijane Aleksić, rečeno je da je lokalna uprava nedavno znatno povećala finansijska izdvajanja za porodicu.

Aleksić je istakla da treće i svako naredno dete u porodici, kao i porodice sa bolesnim detetom, ubuduće neće plaćati vrtić.

-Bebe koje se rode 1. januara i 20. oktobra, na Dan opštine Vrbas, dobijaće 100.000 dinara, a prvi put ove godine, za sve đake prvake obezbeđeni su udžbenici, kao i regresirana užina u školama, od 50 odsto – dodala je Aleksić.

Predsednik Opštine Kula Damjan Miljanić, rekao je da je ovo mesto multinacionalna sredina u kojoj se neguju različitosti.

-Problemu demografije lokalna i republička vlast pristupaju sistemski,  a rezutati se mogu očekivati tek za 10 ili 15 godina, naglasio je Miljanić.

On je dodao da Kula nastoji da u okolnim selima stvori što bolji ambijent za život, otvaranjem ustanova i komunalnih preduzeća, kulturnih centara, sprotskih terena, kao i ambulanti u kojima rade lekari specijalisti.

-U planu je izgradnja potpuno novog vrtića u Ruskom Krsturu, kao i rekonstrukcija dve srednje škole u Kuli, rekao je Miljanić.