Pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić,  izjavila je danas tokom obilaska Kolubarskog okruga da je Ub odličan primer onih opština koje su se uhvatile u koštac s odlaskom mladih ljudi u velike gradove, što je pored niske stope nataliteta, najveći demografski problem u Sbiji.

Pomoćnica ministra boravila je danas u radnoj poseti Mionici, Ljigu i Ubu, u koji se kako je rečeno tokom sastanka, a prema podacima MUP, u poslednjih pet godina, doselilo 3.000 stanovnika iz drugih opština, čak i iz Beograda.

Čamagić je izjavila da uprkos tome što sve tri opštine koje je danas  posetila i dalje imaju negativnou stopu natalteta, ohrabruje podatak da su zahvanjujući dobroj pronatalitetnoj politici, sve tri ublažile udar pandemije, zbog koje ove godine imamo dodatno povećanu stopu smrtnosti.

Vlada Srbije, naglasila je pomoćnica ministra, uspela je da i u vreme pandemije, kad su znatno povećana izdvajanja u zdravstvu, poveća finansijska izdvajanja za majke s decom.

Ona je podsetila da je roditeljski dodatak za prvo dete 106.000 dinara, za drugo, gotovo za 250.000, da za treće država izdvaja 13.000 dinara mesečno, u trajanju od 10 godina, dok je za četvrto taj iznos 19.000 dinara mesečno, takođe 10 godina.

Ministarstvo i Vlada, kako je istakla Čamagić, sada su na zadatku pronalaženja novih efikasnijih mera za zaustavljanje demografskog pada.

Tokom sastanka s predsednicom Skupštine opštine UB Ivanom Nikolić, rečeno je da je doseljavanju stanovnika u UB, znatno doprinela izradnja autoputa „Miloš Veliki i otvaranje novih radnih mesta, kao i rad opštinskog rukovodstva, koje je prema rečima Ivane Nikolić, stvorilo ambijent u kom mladi žele da ostanu i stvaraju svoju porodicu.

Ona je napomenula da u Ubu ne postoji lista čekanja za upis u vrtić i da je za svako treće i naredno dete u porodici, obdanište bespaltno.

Na teritoriji Uba, kako je istaknuto, rekonstruisani su Dom zdravlja, seoske ambulante, obnovljeneškole, a matična škola „Milan Munjas“ je  pored šest novih učionica dobila lift i zatvoreni bazen koji je dostupan svim učenicima.

Svi đaci na teritoriji opštine UB, rečeno je na sastanku, imaju besplatan prevoz do škole, a sedamdesetak studenata prevoz na relaciji Ub-Beograd.

Opština Ljig, prema rečima rečima zamenice predsednika opštine Danice Jovanović, pored roditeljskog dodatka u protivvrednosti od 500 evraza svako dete, iz budžeta finansira vrtić za svu decu, udžbenike za prvake, dok svi Vukovci imaju pravo na nagradno putovanje u inostranstvo.

U Ljigu, besplatan prevoz imaju sva decu, ali i svi stanovnici opštine, što, kako je zaključeno, malo koja opština u Srbiji finansira.

Mnogo je urađeno na uređenju infrastrukture i uređenja Ljiga, a ono što nedostaje, naglasila je Jovanović, je fabrika sa 200 do 300 radnih mesta, kojom bi se  smanjio odlazak mladih u veće gradove.

Zamenik predsednika opštine Mionica, Milovan Lekić, istako je da Mionica svim porodiljama uplaćuje jednokratnu novčanu pomoć od 40.000 dinara, roditelji dobijaju besplatna auto-sedišta za decu i kolica za bebe, dok đaci prvaci dobijaju komlete udžbenika.

Na sastanku je zaključeno da ovu opštinu od drugih izdvaja to što Centar za obrazovanje u Mionici svim mališanima nudi besplatne časove glume, plesa, jezika, programiranja, folklora.