Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, boravila je danas u radnoj poseti Tutinu i Novom Pazaru. Reč je o lokalnim samoupravama koje za razliku od velike većine mesta u Srbiji, imaju pozitivan priodni priraštaj i u kojima se, kako je istakla državana sekretarka, na skali društvenih vrednosti, porodica i dalje nalazi na prvom mestu.

 

 

Ona je u Tutinu razgovarala s predsednikom opštine Salihom Hotom, a u Novom Pazaru s gradonačelnikom Nihatom Biševcem. Zajedničko za ova susedna mesta je i to što imaju mnogobrojnu dijasporu, ali kako je rečeno prilikom današnjih razgovora, žitelji ovog kraja su privrženi mestu rođenja, pa je za mnoge rad u zemljama zapadne Evrope, zaista privremen.

 

 

U pogledu demografske slike, Novi Pazar slovi za grad najmlađih jer je 30 odsto stanovnika mlađe od 18 godina. Prema poslednjem popisu ovaj grad imao je 100.410 stanovnika, a u 2019. godini, procenjuje se, 107.071.

 

 

-Demografski podaci u Novom Pazaru su ohrabrujući, fantastični, ali je svakako potrebno da unapredimo uslove života dece, mladih i starih -rekala je Milka Milovanović Minić, dodajući da je prosečna starost stanovnika Srbije 43 godine.  Podsetila je i da je svaki peti stanovnik je stariji od 65 godina, a svaki sedmi mlađi od 15 godina.

 

 

Kao strateško ministrarstvo, rekla je Milovanović Minić, prenećemo kolegama u Vladi Srbije sve ono što uočimo kao problem čijim rešavanjem bi i stopa nataliteta u Srbiji bila bolja.

 

 

Predstavnici lokalnih samouprava u Tutinu i Novom Pazaru, kao zajednički problem istakli su nedovoljno razvijenu infrastrukturu, ali i značajne projekte na čijoj izgradnji rade zajedno sa Vladom Srbije.

 

 

Najavljena izgradnja auto-puta preko Pešterske visoravni, izgradnja puta Kraljevo-Raška-Novi Pazar, završetak obilaznice oko Novog Pazara na kojoj je preostalo da se uradi još 2,5 kilometara, uz blizinu aerodroma Lađevci, presudno će uticati na to  da  „grad najmlađih“ i ubuduće nosi taj epitet.

 

 

-Želja nam je da izgrađujemo odnose s Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju  i da našim mladima stvorimo što bolje uslove za život, obrazovanje i zdravstvenu zaštitu-rekao je gradonačelnik Biševac

 

 

Gradska uprava u planu ima izgradnju potpuno nove škole u naselju Šutenovac, dva nova vrtića, početak izgradnje toplane na biomasu, postrojenja za prečišćavanje otpadnih voda sa kolektorima, uređenje korita tri reke za zaštitu od poplava. Urađen je projekat potpune rekonstrukcije i nadogradnje Opšte bolnice i Doma zdravlja, vredan 30 miliona evra. Grad je finansirao izradu projektno-tehničke dokumentacije u vrednosti od oko 45 miliona dinara, a realizacija se očekuje do kraja ove godine.

 

 

Državna sekretarka je s predstavnicima gradske uprave obišla Centar za socijalni rad u Novom Pazaru.

 

 

Novi Pazar, Tutin 15. jul.2021