Pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Aleksandra Čamagić, boravila je danas u radnoj poseti opštinama Blace, Kuršumlija i Žitorađa.

 

Ona je izjavila da je svako novčano izdvajanje u malim opštinama, za porodicu od velikog značaja, ali da je podjednako važna i atmosfera podrške mladim parovima da ostanu u lokalnoj sredini.

 

-Zahvaljujući takvom ambijentu, pre svega razvoju turizma, Kuršumlija je jedno od malobrojnih mesta u Srbiji u kojem je poslednjih godina porastao broj novorođenčadi – rekla je Čamagić.

 

Zamenik predsednika Opštine Kuršumlija Dejan Lović je saopštio da se u ovoj opštini 2012. godine rodilo 117 beba, a da je prošle godine rođeno je 185.

 

Lović je istakao da privredni oslonac Kuršumlije, čine čak tri banje; Kuršumlijska, Prolom i Lukovska banja, kao i spomenik prirode Đavolja varoš i da, kada je reč o dolasku novih investitora, lokalna uprava mnogo očekuje od izgradnje autoputa Niš-Priština.

 

Pomoćnica ministra je posle razgovora sa predsednikom Opštine Blace Ivanom Burgićem, rekla da dobrom ambijentu za  zasnivanje porodice u ovoj opštini doprinosi poslovanje nekoliko velikih firmi, mnogo samostalnih preduzetnika, kao i razvijena saradnja proizvođača mleka i Mlekare „Lazar“ u Blacu.

 

Opština Blace, kako je rečeno na sastanku, pored onog što samostalno radi na polju kreiranja boljih uslova za život porodice, učestvuje u mnogo projekata sa ministarstvima u Vladi Srbije, ali i sa međunarodnim donatorima.

 

Burgić je naglasio da lokalna uprava za svaku nezaposlenu majku izdvaja 10.000 dinara mesečno, dok dete ne napuni godinu dana, kao i jednokratnu novčanu pomoć za porodilje u iznosu od 30.000 dinara.

 

-Planiramo povećanje svakog vida podrške porodici, kako bismo doprineli da što veći broj ljudi ostane da živi na ovim prostorima – rekao je Burgić.

 

Aleksandra Čamagić,  razgovarala je potom i sa predsednikom Opštine Žitorađa, Ivanom Stanojevićem.

 

On je izjavio da poput drugih opština u ovom kraju, Žitorađa  veliki deo budžeta odvaja na održavanje lokalnih puteva i podsticaje poljoprivrednicima.

 

-Uz podršku Ministarstva prosvete renoviran je vrtić u Žitorađi, a s Ministarstvom poljoprivrede, ulažemo u elektrifikaciju navodnjavanja zemljišta, da bi poljoprivredni proizvodi  sa ovog područja bili jeftiniji i konkurentniji na tržištu – rekao je Stanojević.