Pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić, danas je tokom radne posete opštinama Kladovo i Golubac s predstavnicima ovih lokalnih samouprava razgovarala o merama za podsticaj nataliteta. Zaključak je da i jedna i druga opština imaju veliki potencijal u turizmu i da bi razvoj ove grane privrede, mladim ljudima mogao da pruži zaposlenje, bolje uslove za život i priliku da zasnivaju porodice u mestima u kojima su rođeni.

 

Pored standarnih izdvajanja za porodice s decom, Opština Golubac je pre šest godina uvela i posebnu meru podsticaja majkama sa troje dece. Svaka od njih dobija nadoknadu od opštine uz uslov da sebi uplaćuju doprinose za penzijsko osiguranje. Time, kad ispune i uslov godina života, mogu da primaju penziju.

 

Da ova mera daje rezultate, kako je prilikom obraćanja medijima, istakla Aleksandra Čamagić, govori i podatak da je od 80 mališana u vrtiću, 19 iz višečlanih porodica. Ona je sa svojim domaćinima u Golupcu, obišla vrtić u jedinstvenom ambijentu, na obali Dunava.

 

Zamenik predsednika opštine Golubac Marko Stojaković, rekao je da je u prethodnih šest godina ova opština realizovala više od 30 kapitalnih projekata, među kojima su otvaranje fabrike za dečju konfekciju, a uz pomoć Vlade  Srbije, obnovljena je i otvarena Golubačka tvrđava, izuzetan turistički resurs. Tvrđavu je samo protekle nedelje posetilo 6.000 turista, a zaposleno je 40 radnika, uglavnom mladih s prosekom od 27 godina starosti. U ovom kraju, takođe, kako  je rečeno, veoma je razvijen i verski turizam, a manastir Tumane jedan je od najposećenijih verskih objekta u Srbiji.

 

Aleksandra Čamagić je istakla da i jedna i druga opština shodno svojim budžetima izdvajaju znatna sredstva za finansijsku podršku porodici, ali da su uslovi života, pre svega, ono što dovodi do odlaska mladih i do negativne demografske slike.

 

-Finansijska davanja za porodicu s decom su zanačajna, posebno kada se tome dodaju i izdvajanja iz republičkog budžeta, ali nije uvek sve u finansijama, jer da je tako, brojke bi bile mnogo bolje u velikim i bogatijim  evropskim državama – rekla je pomoćnica ministra.

 

Kad je reč o opštini Kladovo, zamenik predsednika opštine Nikola Vuković je istakao da će ova opština, u kojoj je stopa nataliteta 1,4  pokušati da unapredi set mera populacione politike. Iz opštinskog budžeta za svako novorođeno dete porodica sada dobija 40.000 dinara pomoći, a za treće dete 100.000 dinara. Kladovo izdvaja i pomoć za lečenje steriliteta i vantelesnu oplodnju u iznosu od 100.000  dinara, a namera lokalnog rukovodstva je da obezbedi besplatan vrtić za treće dete, kupovinu udžbenika za đake prvake, kao i besplatnu užinu u školama.