Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju u saradnji s Kancelarijom za mlade Grada Kragujevca, organizovalo je danas tribinu „Pričajmo o zdravlju – očuvanje reproduktivnog zdravlja mladih“. Tribina je održana u sali Skupštini grada, uz prisustvo predstavnika osnovnih i srednjih škola, udruženja mladih i studentskih parlamenata.

 

Aleksandra Čamagić, pomoćnica ministra, istakla je da će Ministarstvo  i ubuduće podržati sve ovakve projekte. Zajedno s Vladom Srbije, prema njenim rečima, Ministarstvo će učiniti sve da pomogne porodicama da što lakše prođu kroz krizu koju nam je donela pandemija, a kroz zakonska rešenja, nastaviće da unapređuje položaj porodica. Ona je naglasila da par koji želi da zasnuje porodicu, mora da oseti da ga država podržava, od najmlađeg uzrasta deteta, pa sve do odrastanja.

 

Kada je reč o reproduktivnom zdravlju, dodala je, to je između mladih i odraslih i dalje tabu.

 

-I danas, kada su deci lako dostupne razne informacije putem interneta, ona se plaše da otkriju svoj identitet, ukoliko nešto žele da pitaju. Plaše se da pitaju kod kuće, plaše se da pitaju u školi, ne znaju kome bi se u savetovalištu obratili. Nažalost, upućeni su sami na sebe, na svoje okruženje, na društvene mreže. Naš zadatak je da ih na ovakvim tribinama ohrabrimo da pitaju i da ih oslobodimo tog straha – rekla je Aleksandra Čamagić.

 

Dr Gordana Damnjanović, članica Gradskog veća za zdravstvenu i socijalnu zaštitu u Kragujevcu, naglasila je da su savetovališta pri zdravstvenim ustanovama, koja postoje u četvrtini gradova u Srbiji, prava mesta u kojima mladi mogu da dobiju tačne i proverene informacije vezane za njihovo reproduktivno zdravlje. To mesto, kako je rekla, obično nije porodica, sistem obrazovanja takođe to nije u punoj meri, već su to isključivo savetovališta koja su prilagođena radu s mladim ljudima, s vršnjačkim edukatorima u svakoj lokalnoj sredini.

 

-Stručnim radom, pokušavamo da ih uputimo da budu svesni odluka koje donose i reperkusija na njihov budući život, da kada stupe u seksualne odnose treba da se zaštite od polno prenosivih bolesti, da bi bili zdravi roditelji u budućnosti – rekla je  Gordana Damnjanović.

 

Pozdravnu reč učesnicima tribine upurio je Stefan Jovanović, pomoćnik gradonačelnika Kragujevca za omladinu i saradnju s Univerzitetom, a o potrebi očuvanja reproduktivnog zdravlja govorili su i Andreja Bošković iz Savetovalište za mlade i Maja Veselinović, Omladina JAZAS.