Svaki vid ulaganja, direktno ili indirektno, potpomaže i populacionu politiku, a u Temerinu je u tom pogledu najviše učinjeno po pitanju obnove škola i vrtića, zaključeno je danas na radnom sastanku državne sekretarke za brigu o porodici i demografiju Milke Milovanović Minić  i zamenika predsednika Opštine  Temerin Dejana Bradaša.

 

Državna sekretarka je istakla da se dobri temelji dugoročne demografske politike mogu postaviti jedino u saradnji sa lokalnim samoupravama i sagledavanjem specifičnosti svake sredine.

 

-Pokušaćemo da vidimo na kom to polju možemo efikasno regagovati i poboljšati uslove života građana, što će, mimo direktnog finansijskog izdvajanja, dati rezultat i po pitanju velikog demografskog problema koji imamo- rekla je Milovanović Minić.

 

Ona je iznela podatak da je u prvih osam meseci ove godine, rođeno 594 beba manje nego u istom periodu prošle, što je 1,5 odsto manje novorođenih. Takođe,  u  istom periodu imali smo 17,6 odsto više umrlih.

 

U Temerinu je saradnjom lokalne i republičke vlasti, istakla je državna sekretarka, mnogo učinjeno na polju obnove vrtića i škola. Preko Kancelarije za javna ulaganja, Vlada Srbije je uložila milijardu dinara u obnovu škola, a lokalna samouprava ima spremne projekte i obezbeđena sredstva za obnovu vrtića u Bačkom Jarku, čime će se smanjiti lista čekanja, a prostor dobiti i deca za jaslice.

 

Lokalna samouprava, prema rečima njenih predstavnika, 10 odsto svog budžeta izdvaja za podršku porodici kroz razne oblike davanja bilo da je reč o roditeljskom dodatku, subvencionisanju vantelesne oplode ili izdvajanju za stipendiranje učenika.

 

Za prvorođeno dete, rekao je Bradaš, opština izdvaja 10.000 dinara, za drugo 20.000, a za svako naredno 50.000 dinara.  Pored toga, za đake prvake opština nabavlja udžbenike, a sa 20 odsto od cene karata, subvencioniše se prevoz učenika.

 

Nakon tri pokušaja vantelesne oplodnje koje plaća Republika, iz lokalnog budžeta, istakao je Bradaš, bračni parovi se dodatno subvencionišu za još tri pokušaja.