Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, izjavila je danas da će se u sveobuhvatnom dokumentu koje će Ministarstvo sačiniti posle obilaska svih lokalnih samouprava, u grupi pozitivnih primera lokalne pronatalitetne politike, naći i Smederevska Palanka u kojoj je ove godine rođeno 30 beba više nego prošle.

Državna sekretarka je o zaustavljanju negativnih demografskih trendova u Srbiji danas razgovarala s predsednikom opštine Smederevska Palanka Nikolom Vučenom i sa zamenicom gradonačelnika Smedereva, Marijom Marković Stavrić.

-Zadatak Ministarsva je da u saradnji s lokalnim upravama uoči koje su to mere do sada dale rezultate, a koje bi mogle biti dodatno uvedene i da zajednički damo najbolji predlog tih mera- rekla je Milovanović  Minić.

Demografsku sliku dodatno je pogoršala pandemija koronavirusa, rekla je državna sekretarka, uz apel građanima da se vakcinišu.

Milovanović Minić je iznela i neke od statističkih podataka prema kojima je u Srbiji prvi put rođeno manje od 62.000 beba za godinu dana, kao i to da je svaki peti stanovnik Srbije stariji od 65 godina, a svaki sedmi mlađi od 14.

Ona je rekla i da su u poređenju s opštim podacima, brojke u Smederevskoj Palanci ohrabrujuće, ali da demografska politika mora biti dugoročna i strateški orjentisana, uz uvažavanje lokalnih specifičnosti.

Ona je dodala da sama finansijska podrška nije dovoljna, pa je  moraju pratiti i druge mere, kao što je sigurnost posla mladih parova ili zaštita majki od diskriminacije poslodavca zbog porodiljskog odsustva.

Smederevska Palanka, kako je rečeno na sastanku, za rođenje prvog deteta u prodici izdvaja 120.000 dinara. U periodu od januara do oktobra 2021. godine u ovoj opštini rođene su 192 bebe, što je 30 više nego u istom periodu prošle godine, a od tog broja, 98 su prvorođenčad.

Nikola Vučen je istakao da je ova opština do pre četiri godine bila najzaduženija u Srbiji i da je lokalna uprava pokazala da je preokret moguć. Prema njegovim rečima, u planu su izdvajanja i za rođenje drugog deteta u porodici, a uporedo se radi i na boljim uslovima za život, kao što su obnova vrtića, škola i zdravstvenih ustanova.

-Za obrazovanje mladih talenatovanih učenika iz opštinskog budžeta, ove godine izdvojeno je pet miliona dinara – rekao je Vučen.

Marija Marković Stavrić je rekla da u Smederevu socijalno ugrožene trudnice dobijaju jednokratno 25.000 dinara.  Svakoj porodilji, takođe jednokratno, isplaćuje se 15.000 dinara, dok porodica koja dobije blizance ili trojke, dobija 100.000 dinara.

Ona je dodala da se iz lokalnog budžeta finansira dnevni boravak dece s invaliditetom i dece iz ranjivih grupa.

-Trudimo se da vodimo brigu o svim članovima porodice, rekla je Marković Stavrić, dodajući da se iz lokalnog budžeta Smedereva subvencioniše prevoz đaka i starijih građana, kao i stipendiranje najboljih studenata.