Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, borvila je danas u radnoj poseti Baču i Bačkom Petrovcu gde je s predstavnicima ovih lokalnih samouprava razgovarala o merama pronatalitetne politike.

Državna sekretarka je istakla da će Ministarstvo nakon obilaska svih lokalnih samouprava u Srbiji predložiti set mera koje na koordinisan način, dugroročno i u odnosu na specifičnost sredine, treba da daju očekivani rezultat i doprinesu popravljanju loše demografske slike u Srbiji.

Ona je istakla da će prema statističkim procenama, ukoliko se ovakav trend nastavi, do 2050. godine, Srbija imati ispod pet miliona stanovnika, a  da je trenutno ispod sedam miliona.

U prvih 10 meseci rođeno je  794 beba manje nego  u istom periodu prošle godine, rekla je Milovanović Minić.

Loša demografska slika, sa niskom stopom nataliteta, tišti i opštine Bač i Bački Petrovac,  a naš zajednički zadatak je da tu sliku popravimo, izjavila je državna sekretarka.

U razgovoru s predsednicom opštine Bački Petrovc, Jasnom Šproh, zaključeno je da je zalaganje ove opštine primer dobre prakse i da će roditenjski dodatak u protivvrednsti od 150 evra koje dobija svako novorođenče, kao i napor da se kroz unapređenje srednjoškolskog obrazovanja spreči odlazak mladih, sigurno dati dobre rezultate.

Državna sekretarka je naglasila da moramo da učinimo sve da bismo zaustavili migracije mladih, ali ne kroz sprečavanje njihove potrage za srećom i izazovima mladosti, već u smislu stimulacije da se vrate i ostanu u sredini koja će za njih biti stimulativna.

Ona je posebno istakla podatak da u ovoj opštini od 2018. do 2020. godine nije bilo neonatalnih smrti, što govori o dobro organizovanoj pedijatrijskoj i patronažnoj službi u ovoj opštini.

 

Jasna Šproh je naglasila da opštinska uprava ima dobru saradnju s Ministarstvom prosvete, jer se u ovoj multietničkoj sredini, nastava u osnovnim i srednjim školama odvija na srpskom i slovačkom jeziku.  Opstanak smerova u srednjoj školi, bez obzira na manji broj upisanih đaka, zaustavilo je odlazak učenika na školovanje u Slovačku, ali i druge veće gradove u Srbiji, rekla je predsednica opštine.

 

Predsednik opštine Bač Steva Panić  je rekao  da je geostrateški položaj opštine nepovoljan za investicije koje bi zaustavile odlazak mladih i da je uz pomoć donacija u Baču je nedavno otvoren Centar za roditelje.