Ministar za  brigu o porodici i demografiju Radomir Ratko Dmitrović, prisustvovao je danas u Budimpešti zajedničkoj sednici Vlade Republike Srbije i Vlade Mađarske, posle koje su premijeri ove dve prijateljske zemlje, Ana Brnabić i Viktor Orban, potpisali sporazum o strateškom partnerstvu.

 

U okviru bilateralnih sastanaka, ministar Dmitrović je s ministarkom Katalin Novak, koja u Vladi Mađarske rukovodi resorom za demografiju i populacionu politiku, razgovarao o iskustvima ove susedne države u oblasti unapređenja demografije, kao i naporima Vlade Republike Srbije i Ministarstva na čijem je čelu, da se u Srbiji zaustavi negativna stopa nataliteta.

 

Ministri Novak i Dmitrović posebno su naglasili zajednički stav, da se po svaku cenu mora sačuvati i negovati porodica, kao osnovna ćelija i društva i nacije. Razmatrana je saradnja dva ministarstva, posebno s obzirom na značajne rezultate Mađarske u ovoj oblasti.

Dmitrović je istakao da ključnu ulogu u ovom problemu ima žena i da mi kao društvo, zajednica, država, moramo učiniti sve što je u našoj moći da se žene odluče na rađanje više dece. Moramo, rekao je, da im stvorimo uslove za tako nešto, da mlada žena uz ispunjenje svojih snova na polju obrazovanja, umetnosti, nauke, dobije mogućnost da ispuni i onaj najvažniji, najsvetiji cilj,  da postane majka,  da se višestruko ostvari i u toj ulozi.

Ministarka Katalin Novak se u potpunosti saglasila s ministrom Dmitrovićem. Ona je dodala da je savremena žena, uprkos svemu, ukoliko se dobro organizuje, u situaciji da bude i majka i naučnik i kulturni radnik. Sama ministarka Novak, najbolji je dokaz da je to zaista i moguće; ministarka je u Vladi Mađarske, potpredsednik je vladajućeg Fidesa, izuzetno je aktivna na nekoliko linija društvenih organizacija i – majka je troje dece.

Ispred Ministarstva za brigu o porodici i demografiju u delegaciji su pored ministra Ratka Dmitrovića, bile državna sekretarka Milka Milovanović Minić i šefica Kabineta Marija Vračević.