Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović-Minić, održala je u ponedeljak 26. aprila, sastanak sa predstavnicama kacelarije Populacionog fonda Ujedinjenih nacija (UNFPA) u Srbiji i informisla ih o radu novog ministarstva u Vladi Republike Srbije.

 

Kancelarija UNFPA pomaže programe koji promovišu rodnu ravnopravnost i osnaživanje žena, a aktivnosti sprovodi u saradnji sa relevantnim vladinim institucijama, profesionalnim udruženjima i obrazovnim ustanovama, kao i sa drugim UN agencijama i organizacijama civilnog društva.

 

U ime UNFPA sastanku su prisustvovali zamenica direktora Borka Jeremić i savetnica Nevena Šović. Predstavljajući ciljeve ove međunarodne organizacije u mandatnom periodu od 2021. do 2025. godine, zamenica direktora Borka Jeremić, istakla je da Kancelarija UNFPA u Srbiji aktivno radi na promovisanju reproduktivnog zdravlja i prava, podržava politike i programe za mlade i pruža podatke u vezi sa populacionom dinamikom.

 

Državna sekretarka Milka Milovanović-Minić je naglasila da je novosnovano Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju strateško, bez izvršne mogućnosti. U svom planu rada ima pokretanje zakonodavne aktivnosti za donošenje izmena i dopuna Zakona o finansijskoj podršci porodici i Porodičnog zakona. Ministarstvo sprovodi planirane aktivnosti obilaska opština i gradova u Srbiji koje za cilj imaju upoznavanje sa demografskim prilikama na terenu, kao i mogućnostima da se one unaprede i poprave uz zajedničku aktivnost svih ministarstava.

 

-Želimo da u direktnom kontaktu sa čelnicima opština i gradova čujemo koji su problemi, da vidimo koje se mere primenjuju za popravljanje demografskih prilika, gde te mere imaju uspeha, uočimo primere dobre prakse kao i mogućnost dodatne podrške – istakla je Milka Milovanović-Minić.

 

Demografija je nacionalno pitanje broj jedan, a ovo ministarstvo, kako je istakla državna sekretarka, osnovano je sa ciljem da sagledaju prilike, uoče problemi i mogućnosti i da kroz svoju aktivnost na terenu pomogne Vladi Republike Srbije da sprovede zacrtane politike na planu popravljanja demografskih prilika u zemlji.

 

-Saveznici su nam potrebni i dobrodošli na tom putu kako bi doprineli što bržoj i uspešnijoj implementaciji dobrih rešenja – rekla je Milka Milovanović-Minić.