Pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić, istakla je danas tokom radne posete Osečini, Ljuboviji i Malom Zvorniku,  da demografska politika pored finansijske pomoći porodici s decom podrazumeva niz drugih mera, ali da je Ljubovija koja iz lokalnog budžeta za svako novorođenče izdvaja 120.000 dinara, na prvom mestu u Srbiji.

-Uz finansijska izdvajanja za roditeljski dodatak iz republičkog budžeta, koja takođe nisu mala, ovo je velika pomoć porodici s decom – rekla je Aleksandra Čamagić, posle razgovora s predsednikom opštine Ljubovija Milanom Jovanovićem.

Ovaj deo Srbije, kako je zaključeno tokom razgovora s predstavnicima sve tri opštine, suočen je s nedostatkom investicija i velikim odlaskom mladih ljudi. Loša putna infrastruktura, kako je istaknuto, najveći je problem malih opština zapadne Srbije. Većina stanovnika bavi se poljoprivredom, a nove pronatalitetne mere koje su preduzete poslednjih godina na lokalnom nivou, tek treba da daju rezultate.

-Demografska politika je polje delovanja više ministarstava, a zadatak ovog Ministarstva je da posle obilaska svih lokalnih samouprava, prikupi podatke i predloži mere koje će biti primerene specifičnostima lokalne zajednice – rekla je Aleksandra Čamagić.

Ona je dodala da čak i one opštine koje nemaju velika direktna izdvajanja za porodicu, iz  skromnih lokalnih budžeta izdvajaju razne vidove pomoći što rasterećuje kućni budžet porodica s decom.

Predsednik opštine Osečina Nikola Tomić, istakao je da se od 12.500 stanovnika ovde poljoprivredom bavi 60 odsto, tako da lokalna uprava podsticaje usmerava za mlade na selu. On je dodao da bi od presudnog značaja za Osečinu bilo otvaranje proizvodnog pogona.

-Iz budžeta Osečine finansiraju se udžbenici za sve đake prvake, kao i za učenike prvog razreda srednje škole. Uređen je vrtić, a najmlađi će ove godine dobiti prvo uređeno igralište – rekao je Tomić.

Posle sastanaka pomoćnice ministra i predsednika opštine Mali Zvornik Zorana Jeftića, naglašeno je da ni ovde direktna izdvajanja za porodicu nisu mala.

Za prvo dete roditeljski dodatak iz lokalnog budžeta je 55.000 dinara, za drugo 65.000, a za treće 75.000 dinara. Svako novorođenče dobija paket bebi-opreme u vrednosti od 5.000 dinara, auto-sedišta dobijaju sva deca do pet godina starosti, a milion dinara Mali Zvornik izdvaja za mlade bračne parove koji se opredele za kupovinu seoskih kuća i okućnica.

Aleksandra Čamagić se tokom boravka u Malom Zvorniku sastala i sa investitorom iz Turske, Beratom Išaširom, vlasnikom Kompanije „Kajra tekstil“, koja u ovom mestu zapošljava 148 radnika i koji je u dogovoru s lokalnim rukovodstvom najavio otvaranje vrtića u okviru ove fabrike.