Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović, izjavio je danas tokom radne posete Kragujevcu, da je uz sve mere populacione politike na kojima ozbiljno rade i Ministarstvo i državni vrh Srbije, za demografiju ključno pitanje promena svesti o važnosti očuvanja porodice i negovanju dece kao najveće lične i društvene vrednosti.

Dmitrović je danas razgovarao s gradonačelnikom Kragujevca Nikolom Dašićem od kojeg je, kako je rekao, dobio ohrabrujuće informacije po pitanju primene lokalnih mera podrške porodici.

-Mi smo ove godine usvajanjem Zakona o finansijskoj podršci porodici već povećali novčana izdvajanja na nivou Republike, dok se o budućim merama, posebno onim koje zavise od opterećenja budžeta Republike, još razgovara – rekao je ministar.

Govoreći o demografskom problemu u Srbiji, Dmitrović se osvrnuo na statističke podatke prema kojima je prosečna starost u Srbiji 44 godine, a svaki peti stanovnik, stariji od 65 godina.

-Za dvadeset godina može se očekivati da svaki treći stanovnik bude stariji od 65 godina, što znači da će taj stepen starosti nacije dovesti do velikog opterećenja za zdravstveni sistem i do nedostatka radne snage, s čim se već suočavamo – rekao je ministar.

Izjavu da se Srbija nalazi na velikoj demografskoj nizbrdici, ministar je potkrepio podatkom da žene, u proseku, prvo dete rađaju sa 30 godina, što znači da ćemo za 30 godina imati malo žena u reproduktivnom periodu, pa nam, kako je rakao, neće mnogo značiti ni da imamo šestoro dece u porodici, jer će porodica biti malo.

-Nastave li se sadašnji negativni trendovi, realna je pretpostavka da će 2050. godine u Srbiji živeti nešto više od četiri miliona stanovnika, naglasio je Dmitrović.

Ministar je konstatovao i da demografski problem ima cela Evropa, odnosno da to nije specifikum samo za Srbiju. Mnoge bogate zemlje, dodao je, uložile su velika finansijska sredstva u pronatalitetne mere, poput Finske i Rusije, ali je to samo kratkoročno ublažilo demografski pad.

Prema rečima ministra, to je još jedan primer sistema vrednosti savremenog čoveka, koji između toga da ima drugo dete, ili da lagodnije živi, najčešće bira bolji životni standard.

Gradonačelnik Dašić je izjavio da je veliki problem što Srbija godišnje gubi grad veličine Loznice i da Kragujevac iz svog budžeta finansira niz mera zanačajnih za budžet porodice.

-Kragujevac izdvaja roditeljski dodatak za sve porodilje, finansira besplatan prevoz za sve đake i studente, ali i stanovnike starije od 65 godina, nabavlja udžbenike za prvake, sufinasira boravak u privatnim vrtićima – rekao je Dašić.

Gradska uprava, prema njegovim rečima, okrenuta je i prema ulaganju u seoske sredine da bi zadržala mlade na selu. U tom pogledu najviše se radni na rekonstrukciji puteva i osnivanju zemljoradničkih zadruga, rekao je Dašić.