Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović-Minić, održala je u četvrtak 29. aprila 2021. godine, prvi sastanak članova projektnog tima „Podsticajno roditeljstvo kroz igru“ koji sprovodi UNICEF Srbija uz podršku LEGO Fondacije i Vlade Republike Srbije.

 

Ispred projektnog tima sastanku su prisustvovale Mila Vuković i rukovoditeljka programa za rani razvoj Jelena Zajeganović Jakovljević. Projekat se odnosi na decu uzrasta do šest godina i njihove roditelje i staratelje. Sprovođenje „Podsticajnog roditenjstva“ u Srbiji je počelo 2019. godine, a planirano je da obuhvati 60.000 porodica u 33 opštine.

 

Prema rečima državne sekretarke Milke Milovanović Minić, efekti ovih projektnih aktivnosti biće sastavni deo strateškog dokumenta Ministarstva za brigu o porodici i demografiju koji će biti predočen Vladi Republike Srbije do kraja ove godine.

 

-Roditelji su ti koji na prvom mestu mogu da izvrše odlučujući i dragocen uticaj na razvoj deteta i da osiguraju uspeh budućih generacija – rekla je Milka Milovanović Minić.

 

Ona je istakla da će Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju podržti realizaciju započetih projektnih aktivnosti, preporučujući primere dobre prakse.

 

-S obzirom na to da je formirana nova Vlada Republike Srbije, s naše strane iniciraćemo i formiranje novog Upravnog odbora u saradnji sa četiri resorna ministarstva: Ministarstvom zdravlja, Ministarstvom prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, Ministarstvom za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvom državne uprave i lokalne samouprave, koji će dati svoje predstavnike – kazala  je Milka Milovanović Minić.

 

-Uključivanjem ministarstava s izvršnom mogućnošću, želimo da doprinesemo obezbeđenju integrisane podrške na najvišem nivou za unapređenje institucionalnih i profesionalnih kapaciteta u oblasti zdravstvene i socijalne zaštite, kao i predškolskog obrazovanja, posebno u okviru lokalnih zajednica.

 

Mila Vuković je istakla da projekat ima za cilj da ojača mrežu integrisane podrške u oblasti ranog razvoja dece kroz unapređenje kvaliteta usluga podrške deci u ranom uzrastu, njihovim roditeljima i starateljima.

 

-Ključno je da podrška roditeljima bude ugrađena u sistemska rešenja i da bude standardizovana, tako da obuhvati svu decu, uključujući najranjivije populacione grupe – naglasila je Jelena Zajeganović Jakovljević, zahvalivši Ministarstvu na podršci.

 

Partneri UNICEF-a u unapređenju sistema podrške roditeljstvu i ranom razvoju dece u Srbiji su Stalna konferencija gradova i opština, Grad Beograd, zatim Konzorcijum institucija i organizacija za podršku podsticajnom roditeljstvu koji čine Gradski zavod za javno zdravlje Beograd, Republički zavod za socijalnu zaštitu, Savez udruženja medicinskih sestara predškolskih ustanova Srbije, Centar za podršku ranom razvoju i porodičnim odnosima-Harmonija, kao i Institut za psihologiju Filozofskog fakulteta u Beogradu.

 

Sekundarni korisnici projekta su institucije i zaposleni u oblasti razvoja u ranom detinjstvu, prvenstveno patronažne i pedijatrijske sestre, vaspitači i medicinske sestre u vrtićima, zaposleni u domovima zdravlja, centrima za socijalni rad, kao i radnici centara za hraniteljstvo i usvojenje.