Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić,  danas je tokom radne posete opštini Svilajnac istakla da je ovo jedan od izuzetno pozitivnih primera da lokalna samouprava pored direktnih finansijskih davanja porodici, aktivno radi na stvaranju uslova da mladi ljudi ostanu u mestu u kom su rođeni ili da se posle školovanja vrate.

 

Za sve koji podnesu prijavu, loklana samouprava u prvoj godini povratka obezbeđuje plaćen pripravnički staž, pa ne čudi što je u  Svilajncu u 2020. godini u odnosu na 2019. rođeno 40 beba više.

 

Briga o porodici mora biti dugoročna i stalna i ne  može se da se završi roditeljskim dodatkom ili bebi paketom, zaključeno je u razgovoru sa zamenicom pedsenika opštine Draganom Radević.

 

-Svilajnac je najbolji primer kako se zatvara krug podrške od republičkog niva do lokalne zajednice, a jedino takvim, zajedničkim radom, porodica može da se vrati u centralno mesto u društvu – rekla je Aleksandra Čamagić.

 

Pored plaćenog pripravničkog staža, kako je istakla Dragana Radević, Svilajnac aktivno radi na stvaranju uslova za kvalitetan život mladih i podstiče njihovu afirmaciju na poslovnom, ali i na porodičnom planu.

 

– Trudimo se da kroz stipendije nagradimo najbolje učenike i studente, da mladim ljudima  posle školovanja obezbedimo pripravnički staž i prve ugovore za posao, da im ponudimo sportske i kulturne sadržaje, da ih podstaknemo da ovde ostanu i zasnuju porodicu – rekla je Radević.

 

U Svilajncu  je  uveliko zaživeo dualni sistem obrazovanja, pa je prva generacija učenika srednjih škola potpisala zajedniči ugovor za rad u kompanijama u kojima su obavljali stručnu praksu. Svilajnac finansira i Centar za brigu o prodici. Ovaj projekat koji lokalna samouprava sprovodi u saradnji s nevladinim organizacijama, pruža podršku građanima svih starosnih dobi, a obuhvaćeno je i tridesetak mališana i iz ruralnih sredina koja su se našla u teškim životnim okolnostima izazvanim pandemijom. Prirodnjački centar je doprineo da se Svilajnac nađe i na turističkoj mapi Srbije.