Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, izjavila je danas 13. jula, tokom radne posete Kruševcu da ovaj grad ima dobre mere pronatalitetne politike, posebno kad je reč o ravnomernom ulaganju u grad i selo i podsticajima koje dobijaju mlade majke na selu.

 

 

Posle kraćeg susreta s gradonačelnicom Jasnom Parulović, Milka Milovanović Minić je s pomoćncom gradonačelnice Jelenom Todorović, razgovarala o demografiji kao prioritetnom nacionalnom pitanju i iznela neke od alarmantnih podataka.

 

 

-Pedesetih godina prošlog veka u Srbiji se rađalo 160.000 beba, a sada je taj broj  60.000 – rekla je državna sekretarka. U odnosu mortaliteta i nataliteta godišnje gubimo 40.000 ljudi, a ta brojka je u godini pandemije koronavirusa i veća. Svaki peti stanovnik u Srbiji stariji je od 65 godina, a tek svaki sedmi mlađi od 14 – rekla je Milka Milovanović Minić.

 

 

Ona je istaklai da je Vlada Srbije, osnivanjem resornog ministarstva, postavila dobre temelje za rešavanje problema demografije, a da rezultati zavise od dobre koordinacije lokalne samourave, resornih ministarstava i zakonodavne vlasti.

 

 

-Programom „Srbija 2025“ Vlada Republike Srbije osnažuje mlade da ranije zasnivaju porodice – kazala je Milka Milovanović Minić.-Važan  segment su i finansijska izdvajanja koja su ove godine uvećana usvajanjem Zakona o izmenama i dopunama Zakona o finansijskoj podršci porodici.  Ministarstvo je počelo rad na izmenama i dopunama Porodičnog zakona, koje, kako je dodala imaju za cilj unapređenje porodično-pravnih odnosa, prava deteta i ljudskih prava.

 

 

Kad je reč o Kruševcu, ovaj grad iz lokalnog budžeta za podršku porodici godišnje izdvaja 43.100.000 dinara. Posebnu stavku čini izdvajanje za svaku nezaposlenu porodilju koja iz lokalnog budžeta dobija 40.000 dinara, a grad posebno pomaže i žene na selu, mlađe od 40 godina. One imaju prednost prilikom konkursa za subvencije za nabavku opreme i poljoprivrednih mašina.

 

 

Kruševac nema listu čekanja za upis u vrtić. Besplatan boravak obezbeđen je za decu iz materijalno ugroženih porodica, decu bez roditeljskog staranja, decu sa smetnjama u razvoju, decu ratnih vojnih invalida i decu sa invaliditetom. Državna sekretarka posetila je danas Dnevni centar za osobe s invaliditetom „Duga“ koje finansira grad, a koji ima 20 korisnika. Lokalna samouprava planira proširenje Centra i uvođenje nove usluge takozanog  „predah smeštaja“.

 

Kruševac 13. jul 2021.