Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, izjavila je danas da će  Porodični zakon koji je u pripremi, značajno doprineti unapređenju porodičnih odnosa i kvalitetnijem radu institucija nadležnih za oblast porodično-pravne zaštite.

Prema rečima Milovanović Minić, Radna grupa za izradu Porodičnog zakona, koju su činili predstavnici relevantnih ministarstava i stručnjaci iz srodnih oblasti, završila je rad, pa uskoro sledi javna rasprava.

Ona je dodala da će Porodični zakon biti usklađen s međunarodnim konvencijama, kao što su Konvencija o zaštiti osoba s invaliditetom i Konvenicija o pravima deteta.

-Sem što unapređujemo oblast usvojenja i hraniteljstva, unapređujemo i druge oblasti Porodičnog zakona – rekla je Milka Milovanović Minić.

Državna sekretarka je danas boravila u radnoj poseti Žablju,Titelu i Opovu. Ona je sa predstavnicima tih lokalnih samouprava razgovarala o unapređenju mera demografske politike.

Demografske mere, kako je izjavila, moraju biti koncipirane tako, da mlade ljude podstiču na ostanak i zasnivanje porodice u mestima u kojima su rođeni.

Kad je reč o Žablju, u razgovoru s predsednikom Opštine Urošem Radanovićem, zaključeno je da bi za ovu opštinu od velike važnosti bilo otvaranje visokoškolske ustanove za kadrove iz oblasti poljoprivrede, kao osnovne privredne grane u ovom mestu.

-Smatramo da bi otvaranje takve visokoškolske ustanove zadržao mlade da ne odlaze iz Žablja-rekao je Radanović.

On je dodao da uprkos negativnoj demografskoj slici, naselje Đurđevo u Žablju, ima pozitivan prirodni priraštaj.

Državna sekretarka je posle sastanka s predsednikom opštine Titel dr Draganom Božićem, izjavila da je će Ministarstvo u sveobuhvatnom dokumentu koji će biti predočen Vladi Srbije, sugerisati pronatalitetne mere koje će uvažiti specifičnosti lokalne zajednice.

-Nisu sve mere potrebne svakoj sredini – istakla je Milovanović Minić.

Prema rečima Božića, opština Titel, kao i većina opština u Vojvodini, ima negativan prirodni priraštaj.

Podrška porodici, kako je rekao Božić, pored zaposlenja, podrazumeva i dobru putnu infrastrukturu, sređene vrtiće i škole, kao i dobru zdravstvenu zaštitu.

On je dodao da Titel iz svog skromnog budžeta, izdvaja novac za stipendiranje studenata, plaća prevoz za sve đake i sufinansira kupovnu kuća za mlade bračne parove s decom.

Kao posebnu pronatalitetnu meru, Božić je istakao subvencionisanje  prednatalnih testova, što je naišlo na odziv mnogih trudnica u Titelu. Takvi pregledi tokom trudnoće, kako je zaključeno tokom razgovora, značajna su mera koja se odnosi na reproduktivno zdravlje i sprečavaju razvojne rizike dece, ukoliko se ti rizici na vreme prepoznaju.

Predsednik opštine Opovo Miloš Markov je rekao da je prema procenama Zavoda za statistiku, broj stanovnika u ovom mestu sa 10.440, koliko je bilo na poslednjem popisu, pao na 9.800  stanovnika.

On je dodao da ova mala opština ima najmanji budžet u Vojvodini, ali da ipak,  više meseci tokom godine, finansira rad personalnih asistenata za osobe sa invaliditetom, geronto-službu, kao besplatne kulturno-umetničke i sportske sadržaje za decu.

Opština je, kako je istakao Markov, započela radove na izgradnji predškolske ustanove u Sefkerinu.