Pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić, izjavila je danas u Užicu da je jedan od prioriteta Ministarstva i Vlade Republike Srbije, da svako dete dobije mesto u vrtiću, bilo da živi u gradu ili na selu.

 

 

U tom pogledu, kako je istakla Čamagić u razgovoru s gradonačelnicom dr Jelenom Raković Radivojević, Ministarstvo će učiniti sve da u Užicu, u kom je trenutno na listi čekanja 400 mališana, sva  deca budu upisana u vrtić. Užice je pokrenulo projekte i zatražilo podršku za izgradnju dva vrtića u seoskim mesnim zajednicama i proširenje kapaciteta vrtića „Neven“ u užem centru grada.

 

 

S predstavnicima lokalne samouprave pomoćnica ministra je obišla selo Karan u kom 70 mališana ispunjava uslove za upis u obdanište. Selo je od Užica udaljeno 10 kilometara, ali su roditelji primorani da ih voze u Požegu, pet kilometara dalje. Grad namerava da u okviru mesne zajednice adaptira prostor za vrtić i tako reši problem dnevnog boravka mališana.

 

 

-Misija novoosnovanog ministarstva je da porodicu vratimo na prvo mesto na skali društvenih vrednosti, a u okviru te misije je i stvaranje  podjednakih uslova rađanja, obrazovanja i razvoja dece u gradu i selu – rekla je Aleksandra Čamagić.

 

 

Lokalna samouprava je prema rečima dr Raković Radivojević sačinila i projekat opremanja Centra za vantelesnu oplodnju u okviru Zdravstvenog centra Užice. Ovaj centar pokrivao bi Zlatiborski okrug i bio bi velika prednost za bračne parove koji imaju problem s sterilitetom.

 

Užice, 7. jul 2021.