Pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić, boravila je danas 25. maja, u radnoj poseti Novom Bečeju.

 

U razgovoru s predsednikom opštine Sašom Maksimovićem, istakla je da se iz poseta koje je proteklih meseci sprovelo ministarstvo, zaključuje da su izdvajanja lokalnih samouprava za podršku porodicama s decom značajna, ali da je uporedo s tim neophodno raditi i na promociji porodičnih vrednosti i klime u kojoj je poželjno imati više dece i pre svega olakšati teret mladim majkama.

 

–  Da je sve u materijalnom, Danska i Norveška bi imale najveći prirodni priraštaj, ali nije tako – izjavila je Aleksandra Čamagić.

 

Zadatak ministarstva je da nakon ovih obilaska lokalnih samouprava uoči i ponudi sistemska rešenja i primere dobre prakse. Danas je, prema njenim rečima, veliki teret na majkama s malom decom, pa je neophodno da sve sfere života budu adekvatno pokrivene, od mesta u vrtićima do odnosa poslodavca prema mladim majkama i uvođenja fleksibilnog radnog vremena.

 

-Potrudićemo se da kao ministarstvo olakšamo komunikaciju između lokalnih samouprava i Vlade, jer svi  zajedno težimo istom cilju, a to je jačanje porodice. U malim mestima to i jeste slučaj i takav odnos prema porodici prebacićemo na opštu sliku – rekla je pomoćnica ministra.

 

Saša Maksimović, predsednik opštine Novi Bečej je rekao da su izdvajanja opštine za socijalnu politiku, u skladu s svojim mogućnostima. U širem smislu opština izdvaja više od 100 miliona dinara. Podrška obuhvata finansijsku pomoć porodicama od vantelesne oplodnje do punoletstva deteta. Iz budžeta se finansiraju učenička ishrana, prevoz, stipendije, đačke karte, kao i poklon paketi pri polasku u školu.

 

Sastanku su prisustvovali i Aleksandar Fabijan, direktor Centra za socijalni rad Novi Bečej i predsednik udruženja građana „Samopouzdanje“ Dragan Čiča. Ovo udruženje uz podršku opštine pruža uslugu ličnog pratioca mališanima koji imaju poteškoće u razvoju i jedno je od svega 15 licenciranih udruženježa u Srbiji za obavljanje ove delatnosti. U Novom Bečeju pokrivaju petoro korisnika, a svi pratioci su prošli stručnu obuku. Lični pratilac dete vodi u školu, ukoliko je potrebno prisustvuje i nastavi, vodi ga kući, radi s njim školske zadatke…