Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić, istakla je danas tokom radne posete Kanjiži i Subotici, da opštine u pograničnim područjima, kad je reč o niskoj stopi nataliteta,  dele sudbinu ostalih lokalnih samouprava, ali da su dodatno izložene  problemu odlaska mladih zbog bolje plaćenih poslova u zemljama Evropske unije.

 

Zajedničkom i sistemskom podrškom lokalnim samoupravama, rekla je Čamagić, pokušaćemo da te negativne trendove zaustavimo, zavisno od  specifičnosti problema s kojim se svaka od lokalnih sredina suočava.

 

Ona je iznela podatak da je tokom prošle godine u Srbiji rođeno 62.000 beba, a da smo imali gotovo 115.000 umrlih i dodala da će prilikom usvajanja novih mera populacione politike, Srbija imati u vidu dobar primer Mađarske, ali da će se proceniti koje su od tih mera primenljive kod nas.

 

Da je porodica najsigurnije mesto za svakog pojedinca, prema rečima Čamagić, pokazalo se najviše u doba pandemije. Vlada Srbije, Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju i lokalne samouprave, istakla je, na zajedničkom su zadatku da porodici vrate centralno mesto u društvu.

 

U razgovoru s predsednikom opštine Kanjiža, Robertom Fejstamerom, istaknuto je da ova lokalna samuprava izdvaja 10 odsto svog budžeta za socilalna davanja, ali da kad je reč o finansijskoj podršci porodici, ona ne mora, i ne zavisi isključivo od finansijskih davanja. Ulaganje u infrastrukturu i ukupno pobonjšanje uslova života, kako je rečeno, preuslov su da mladi zasnivaju porodice u mestu svog rođenja.

 

Mere populacione politike u Subotici, prema rečima Jasmine Stevanović, sekretara Sekretarijata za društvene delatnosti Grada,  usmerene su na sve kategorije stanovništva. Izdvajanjima iz lokalnog budžeta, Subotica prema njenim rečima, akcenat trenutno stavlja na otvaranje vrtića na selu. Ona je dodala da postoje svi uslovi za otvaranje Centra za vantelesnu oplodnju u ovom gradu.