Ministarstvo za brigu o porodici i demografiju, podžalo je projekat  podrške porodicama obolelih od demencije i formiranje savetovališta za neformalne negovatlje koje sprovodi  Udruženje „Snaga prijateljstva“-Amity.

 

Ovo udruženje i Srpsko udruženje za Alchajmerovu bolest s Volonterskim servisom Zvezdara, povodom Svetskog dana borbe protiv Alchajmerove bolesti, održalo je 21. septembra konferenciju za medije u Beogradu, na kojoj je ukazano na probleme obolelih od demencije i pozdravljena odluka Grada Beograda da do 2023. godine, otvori dnevni boravak za osobe s demencijom.

 

Moto ovogodišnje konferencije na kojoj je govorila i državna sekretarka  u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, bio je „Oni zaboravljaju sve – mi ne smemo njih“.  Ona je rekla da se povećava broj onih koji zaboravljaju, a koje mi ne smemo da zaboravimo, i da je reč o problemu s kojim se suočava cela porodica.

 

– Primetan je rast broja obolelih od nekog oblika demencije i u sve mlađoj populaciji, kod nas i u svetu. Ovakva statistika odražava se i na ukupnu demografsku sliku i demografske prilike koje su u našoj zemlji već duži niz godina nepovoljne – izjavila je državna sekretarka.

Projekat „Podrška porodicama obolelih od demencije i pilotiranje Savetovališta za neformalne negovatelje“, koje je dobilo podršku Ministarstva, prema njenim rečima, ukazuje na koji način je moguće pružiti najcelishodniju podršku porodici obolelih od demencije i obezbediti joj opstanak, a obolelom članu pravo na dostojanstven život.

 

Na konferenciji su  izneti podaci prema kojima Alchajmerova bolest u svetu pogađa od 6 do 10 odsto stanovništva starijeg od 65 godina i više od jedan odsto mlađih. Pretpostavka je da samo u Beogradu ima oko 25. 000 osoba sa demencijom. Velika većina obolelih živi izvan zdravstvenog i socijanog sistema. Trenutno, sem u Subotici, ne postoji aktivan nijedan dnevni boravak za osobe sa demencijom u Srbiji.