Državna sekretarka u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, izjavila je danas tokom radne posete Paraćinu i Ćupriji da je problem depopulacije stanovništva, državno, političko i nacionalno pitanje broj jedan u Srbiji, koje je u protekloj i ovoj godini dodatno otežano većom stopom smrtnosti usled pandemije.

Negativni demografski trendovi, mogu se zaustaviti samo koordinisanim radom loklanih samuprava, resornih ministarstava, zakonodavne vlasti i medija, koji, kako je rekla državna sekretarka, težinu demografskog problema treba da učine vidljivim.

Ministarstvo će, prema njenim rečima, obići svih 169 lokalnih samouprava i krajem godine dati svoju analizu i predloge kako

da se negativni trendovi zaustave i stvore uslovi za povećanje stope nataliteta.

Ona je iznela podatak da je u prvih osam meseci ove godine u Srbiji rođeno 594 beba manje nego u istom periodu prošle godine. Svaki peti stanovnik Srbije je stariji od 65 godina, a tek svaki sedmi, mlađi od 14. Pored toga usled pandemije, stopa smrtnosti je sada 17, 6 odsto, izjavila je Milka Milovanović Minić.

Kad je reč o Paraćinu ovo mesto, kako je konstatovano na sastanku, poslednjih decenija je  suočeno s ogromnim odlaskom mladih u potrazi za poslom.

Vladimir Milićević, predsednik opštine, rekao je da je Paraćin izgubio 20.000 ljudi u poslednjih 30 godina, a da je u poslednjih 10 godina, samo u Švedsku otišlo  4.000 ljudi.

U saradnji sa Vladom Srbije, pre svega  preko  Razvojne agencije, lokalna uprava, istakao je Milićević, čini sve da Paraćin ne postane varošica i da se dolaskom novih investitora nadomesti gašenje velikih fabrika koje su ranije poslovale u Paraćinu.

Da bi zaustavili odlazak mladih sa sela,  lokalno rukovodstvo, dodao je, aktivno radi na obnovi putne infrastrukture, ambulanti, škola i domova kulture. Za svaku novorođenu bebu u ovom mestu iz opštinskog budžeta izdvaja se 100. 000 dinara i to 50 odsto pri rođenju i 50 odsto za prvi rođendan deteta.

Državna sekretarka je u Paraćinu posetila Centar za socijalni rad i Narodnu kuhinju koja opslužuje više od 500 korisnika.

Prdsednik opštine Ćuprija Jovica Antić, rekao je da ta lokalna samouprava izdvaja značajna sredstva za socijalnu zaštitu. Pomoć starima na selu, kako je zaključeno u razgovoru, usluga je koja se ubuduće mora unapređivati  zbog starosne strukture stanovništva.

Sastanku u Ćupriji prisustvovao je i Igor Stanković, direktor Regionalniog centra za porodični smeštaj koji je s državniom sekretarkom razgovarao o unapređenju Pravilnika o hraniteljstvu. Ovaj centar pokriva tri okruga: Pomoravski, Braničevski, Borski i Zaječarski i bavi se i urgentnim smeštajem dece u slučaju porodičnog nasilja.