Državna sekretarka za brigu o porodici i demografiju Milka Milovanović Minić, predstavila je danas Odboru za prava deteta Narodne skupšitine Republike Srbije, održanom povodom Meseca roditeljstva, plan podrške tog Ministarstva Programu „Podsticajno roditljstvo kroz igru“ koje sprovodi UNICEF uz podršku Vlade Republike Srbije i LEGO fondacije.

 

Predsednik Odbora i predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić, istakao je da se u  mnogim zemljama 1. jun, koji je ustanovljen rezolucijom Ujedinjenih nacija 2012. godine obeležava kao Međunarodni dan roditelja. Rezolucija, kako je istakao Dačić, u prvi plan stavlja odrastanje deteta u porodičnom okruženju u kojem se neguju ljubav i razumevanje, koji su neophodni za razvoj ličnosti deteta.

 

-Konvencija UN o pravima deteta predviđa da roditelji imaju zajedničku odgovornost u podizanju i razvoju  deteta i da je njihovo pravo i dužnost da se staraju o detetu. Dužnost države je da pomogne roditeljima u ispunjavanju roditeljske dužnosti i da stvori uslove za zdravo odrastanje dece u porodičnom okruženju – rekao je Dačić.

 

Milka Milovanović Minić je istakla da su Projektom “Podsticajno roditeljstvo” obuhvaćena deca uzrasta do šest godina i njihovi roditelji ili staratelji. Obuhvatiće 60.000 porodica u ukupno 33 opštine, a kao pilot-projekat, sprovodi se u pet gradova: Nišu, Novom Sadu, Boru, Vranju, Novom Pazaru i u Beogradskoj opštini Palilula.

 

-Predstavnici ministarstva, UNICEF-a i Odbora za prava deteta, u petak 2. juna, obići će Novi Pazar i sa predstavnicima gradske uprave i praktičarima u oblasti ranog razvoja dece iz sistema zdravlja, obrazovanja i socijalne zaštite, roditeljima i predstavnicima organizacija civilnog društava, razgovarati o prvim utiscima i rezultatima ovih aktivnosti – rekla je državna sekretarka.

 

Ministarstvo je iniciralo konstituisanje nacionalnog Upravnog odbora Projekta „Podsticajno roditeljstvo“ kao intersektorskog tela u čijem radu učestvuju predstavnici minstarstava prosvete, nauke i tehnološkog razvoja, zdravlja, rada, zapošljavanja, boračke i socijalne zaštite, ministarstva državne uprave i lokalne samouprave, kao i stalne konferencije gradova i opština.

 

-Mesec roditeljstva je prilika da sumiramo rezultate aktivnosti koje ministarstvo sprovodi u cilju podrške roditeljstvu, a time i podrške porodici, kako bi se doprinelo popravljanju i unapređenju ukupnih demografskih prilika u Republici Srbiji – naglasila je državna sekretarka.ž

 

Predsednik Upravnog odbora projekta je profesorka Slavica Đukić Dejanović, specijalna savetnica predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić.

 

-Roditelji i staratelji su oni koji stvaraju srećno detinjstvo, a oni koji su imali srećno detinjstvo, imaju najviše snage da se nose s izazovima života – rekla je Đukić Dejanović.

 

U Mesecu roditeljstva, zbog pandemije virusa Kovid 19, prema rečima Đukić Dejanović, u  fokusu je bilo mentalno zdravlje roditelja,  koji su bili pred velikim profesionalnim i životnim izazovima izazvanim pandemijom. Ona se osvrnula na istraživanje UNICEFA, prema kom je u uzrastu deteta od dve do četiri godine u visokom procentu primećeno odsustvo oca u vaspitanju. Kroz intersektorsku saradnju, bez koje, kako je istakla, nama uspešnog sprovođenja „Podsticajnog roditeljstva“, uloga  oca  mora biti vraćena u vaspitanje deteta .

 

Sednici odbora prisustvovalo je 26 članova, od kojih je većina aktivno učestvovala u raspravi na temu podsticajnog roditeljstva. Konstatovano  je da briga o detetu počinje brigom o roditelju. Poslanik Muamer Zukorlić se osvrnuo na  uzrast dece na kom je projekat baziran i istakao da se prema stručnim analizama, karakter deteta formira do sedme godine, a da obrazovna i kulturna nadgradnja dolaze kasnije. U svim projektima, kako je rakao, akcent mora biti na ambijentu u kom dete raste, jer ono modele ponašanja usvaja prvo u porodici, a zatim u vrtiću, školi i kroz medije.

 

 

Poslanik Ilija Životić je rekao da je učestvujući u mnogobrojnim predavanjima za sprečavanje vršnjačkog nasilja u školama, uočio da mali broj roditelja učestvuje na takvim tribinama i da je neophodno zainteresovati roditelje za aktivno učešće u ovakvim i sličnim programima.