Pomoćnica ministra u Ministarstvu za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić, boravila je 6. avgusta u radnoj poseti Novom Kneževcu. Ona je istakla da demografski problem koji je prisutan u celoj Srbiji neće moći brzo da se reši, jer je dugo nastajao, ali da se zajedničkim radom lokalnih samouprava, resornog ministarstva i Vlade Srbije, mogu očekivati pomaci u zaustavljanju negativnih kretanja.

 

Novi Kneževac je opština na granici s Evropskom unijom i, kako je izjavila Čamagić, ima posebno izražen problem da zadrži radno sposobno stanovništvo.

 

– Mladi, na žalost, odlaze iz manjih mesta na školovanje i ne vraćaju se,  pa zato moramo da učinimo sve da ih zadržimo u lokalnim sredinama- rekla je pomoćnica ministra.

 

Ona se saglasila s predsednicom opštine Irenom Slavković da je pored podrške poljoprivrednicima, ulaganje u seoski i  eko-turizam šansa za ovaj kraj, da ponudi mladima širi spektar mogućnosti za posao i zasnivanje porodice.

 

Novi Kneževac je najseverniji deo Banata. Poljoprivreda je u ovom delu Srbije i dalje vodeća dalatnost, a na teritoriji opštine registovano je 1.175 gazdinstava, što čini veliku sirovinsku bazu za rad prerađivačke industrije u kojoj je zaposleno najviše stanovnika ovog kraja.

 

Pomoćnica ministra i predsednica opštine, obišle su gazdinstvo mladog bračnog para sa troje dece u Banatskom Aranđelovu. Anica i Zoran Maluckov, imaju Despota (12) Slađanu (8) i Jovanu (1) i na imanju, 15 kilometara udaljenom od Novog Kneževca, vraćaju nadu da opustela sela, ipak, mogu da ožive. Ova porodica gaji 60 krava i dnevno isporuči čak 700 litara mleka.

 

Prema rečima Irene Slavković, za žitelje ovog mesta ogroman problem je zatvaranje institucija i ustanova, poput porodilišta, odelenja poreske uprave i ispostave katastra. Shodno mogućnostima, kako je istakla, iz lokalnog budžeta izdvajaju se sredstva i za podršku porodici. Po 20.000 dinara dobija svako rođeno dete, opština finsira produženi boravak dece u vrtiću i medicinski potpomognuto začeće žena. Osnovna škola je renovirana, pa će ove jeseni đake dočekati u potpuno novom ruhu. U toku je rekonstrukcija škole u Majdanu, a u 2019. godini, završena je rekonstrukcija škole u Banatskom Aranđelovu.

 

Novi Kneževac, 06.08.2021.