Pomoćnica ministra za brigu o porodici i demografiju Aleksandra Čamagić, boravila je danas u radnoj poseti Vladimircima, Koceljevi i Krupnju. Ona je izjavila da je prioritet Vlade Republike Srbije da se u manjim mestima stvore što bolji uslove života, posebno za mlade ljude, da se ne bi osećali indisponirano u odnosu na život svojih vršnjaka u većim gradovima.

 

Čamagić je istakla da je u prirodi mladog čoveka  da želi više, a lokalne samouprave i država su tu da im u tome pomognu.

 

Pomoćnica ministra je dodala da sve opštine u Srbiji, shodno svojim mogućnostima, iz lokalnih budžeta izdvajaju direktna sredstva za podršku porodici, ali i da mimo toga, svaka ima određenu specifičnost koja može doprineti da se mladi motivišu za ostanak u mestima u kojima su rođeni.

 

O problemu negativne stope nataliteta i naporima da se zaustave migracije mladih, pomoćnica ministra je u Vladimircima razgovarala s predsednikom opštine Goranom Zarićem.

 

Ova lokalna samouprava, kako je rečeno na sastanku, obuhvata 29 „živih sela“, a neka, poput sela Provo, imaju više stanovnika nego Vladimirci. Prema rečima Zarića, pored rešavanja infrastrukturnih problema u tim selima, prioritet opštine je trenutno obnova škola.

 

Predsednik opštine Koceljeva Dušan Ilinčić je rekao da ova lokalna samouprava preko Kancelarije za javna ulaganja Vlade Srbije, gradi vrtić koji bi trebalo da bude završen dogodine, a koji će za narednih 10 godina rešiti problem smeštaja dece u predškolsku ustanovu u ovom mestu.

 

Prethodno su u Koceljevi, istakao je Ilinčić, takođe putem sredstava Republike, renovirane zgrade osnovne i srednje škole, kao i dve fiskulturne sale u mesnim zajednicama, čime su stvoreni bolji uslovi za đake i nastavnike.

 

Prema rečima predsednika opštine Krupanj Ivana Isailovića, od 2016. godine, Krupanj beleži blagi porst broja novorođenčadi i broja zaposlenih.  Lokalna samourava, dodao je Isailović, obezbedila je za sve mlade besplatne škole sporta. Podsticaj za mlade usmerila je na razvoj turizma i u dodelu bespovratnih sredstava za preduzetništvo. Putem posebnog programa Vlade Srbije kupljeno je 10 kuća za mlade bračne parove u ovoj opštini.

 

Stvaranjem udobnijeg i komfornijeg života za mlade, uspećemo da vratimo stari demografski sjaj Krupnju koji je  svojevremeno imao 30.000 ljudi, a danas ima manje od 17.000 stanovnika, zaključio je Isailović.