Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић, данас се у радној посети општини Рашка  саастао са руководством општине на челу са председником општине Игњатом Ракитићем, као и са директорком Предшколске установе „Весело детињство“ Виолетом Кнежевић, који су му представили потенцијале развоја општине и најновија улагања, како у развој саме општине, тако и у дечију заштиту. Закључено је да на ово подручје свој економски и демографски ослонац треба да гради на туризму и то пре свега на верском туризму

 

-Први пут сам службено у Рашкој и са великим задовољством сам одржао састанак са председником општине који је охрабрујућ. Долазим из новог министарства Владе које је стратешког карактера и циљ нам је да променимо однос нашег народа према овоме што је оцењено као највећи проблем, а то је демографија. О овоме мора да се разговара, да се делује и то стратешки – истакао је министар Дмитровић.

 

Министар је истакао да га је обрадовало оно што је чуо од председника општине Рашка и што му је представљено као потенцијал.

 

-Овде су огромне шансе пре свега у свери туризма, посебно верског туризма. Неопхподно је да севише обрати пажња да се уложи у дигиталну комуникацију како би се људи упознали са свиме што овде постоји. Да искористимо интернернет и друштвене мреже на најбољи начин. Ми смо на светом и јединственом месту, Дежева је место за које нажалост много људи није ни чуло. Недавно је у Београду је откривен величанствен споменик Стефану Немањи, а мало ко зна да је он баш у овом крају, у коме се данас налазимо примио православље – рекао је   министар Дмитровић.

 

Председник општине Рашка Игњат Ракитић захвалио је министру на посети и истакао да се у њиховој општини дуго није говорило на тему демографије.

 

-Ова тема је јако важна за нашу општину, и дуго се о томе није говорило код нас, захвални смо министру Дмитровићу што је са нама отворио ту тему. Суочени смо са ситуацијом да од 90-их година до данас имамо негативан природни прираштај, као и одлив младих људи. Међутим, данас је ситуација знатно боља, чему доприноси туризам као главна развојна тачка наше општине. Отварањем фабрика допринносимо и запошљавању наших суграђана, што свакако јесте за понос нашој општини – рекао је овом приликом председник општине Рашка Ракитић.

 

У оквиру данашње посете Рашкој, министар је обишао и Петрову цркву која се налази у Новом Пазару, као и манастир Ђурђеве Ступове, истичући да се том приликом нашао на месту у ком је рођен Свети Сава.

 

-Петрова црква је свето место које би требало да буде свето место ходочашћа за српски народ, а нажалост многи нису чули за село Дежеву као и Петрову цркву. Ово су места која су по државотворности и по духовности најважнија за наш народ – објаснио је министар Дмитровић.