Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović, izjavio je tokom današnje posete Aleksandrovcu, da veliki značaj za razvoj ove opštine i celog Rasinskog okruga predstavlja autoput Pojate-Preljina, a da privredni potencijal ovog kraja čini vinski turizam, kao vid porodičnog biznisa.

 

Dmitrović je u razgovoru s predsednikom opštine Aleksandrovac dr Mirkom Mihajlovićem, ali i tokom posete porodičnoj vinariji Minić, istakao da je Moravski koridor posebno značajan za dolazak novih investitora.  Vinogradarstvo ovde ima dugu tradiciju, a vinski turizam razvija se kao posebna grana privrede.

-Moravski koridor povezaće centralne delove Srbije sa istokom i zapadom Srbije i dva najznačajnija putna pravca naše države, autoputevima Beograd-Niš i Milošem Velikim – rekao je Dmitrović.

 

Ovaj  kraj u kome živi više od 500.000 ljudi, istakao je ministar, dobiće dobru vezu sa Čačakom, Kraljevom, Vrnjačkom Banjom, Trstenikom, Kruševcem, Stalaćem i Ćićevcem. U planu je regulacija toka Zapadne Morave, kao i izgradnja telekomunikacione infrastrukture.

 

Predsednik opštine Aleksandrovac je predstavio mere koje lokalna samouprava izdvaja kao podršku porodici. Posebnu pomoć, kako je rekao dr Mihajlović, dobijaju porodice sa petoro i više dece. Svako novorođenče do navršenih godinu dana, dobija 10.000 dinara mesečno, a opština izdvaja i pomoć parovima u postupku vantelesne oplodnje.

– Problem je nedostatak mesta u vrtićima, jer je na listi čekanja za vrtić 100 dece – rekao je Mihajlović.

 

Prilikom obilaska Vinske kuće Minić u Tržcu kod Aleksandrovaca, zaključeno je da su proizvodnja vina i vinski turizam izuzetan motiv za mlade ljude, da ostanu i nastave porodičnu tradiciju.

 

U Vinariji Minić posao vode tri generacije: deda Milorad, sin Momčilo i unuk Uroš Minić. Gotovo 20 odsto proizvodnje izvoze u BiH, Crnu Goru i Austriju, a ostatak plasiraju u Srbiji. Vinska kuća ima i etno-naselje za smeštaj posetilaca.

 

-Vinski turizam je mnogo više od obilaska vinarija. Turisti žele da se upoznaju sa kulturom i tradicijom oblasti koju posete, sa procesom proizvodnje vina, da konzumiraju različite specijalitete i, iznad svega, da osete ljubaznost domaćina –  rekao je ministar Dmitrović.