Министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић,  данас се у току радне посете општини Бајина Башта састао са председницом општине Весном Ђурић, као и директорком Центра за социјални рад Марицом Вуковић, које су му представиле потенцијале развоја општине и социјалне заштите.

 

-Као неко ко долази из Министарства за демографију, данас смо у Бајиној Башти да бисмо видели које су то стратешке ствари на локалу, шта може да се уради по питању тога да младе људе стимулишемо да остану да живе у градовима у којима су рођени. Да им се омогући да се баве туризмом, мануфактурним пословима, сточарством или воћарством, нечим од чега би живели јако добро. У синергији нашег и других министарстава, младим људима треба створити услове за тако нешто где год буде било могуће у Србији – истакао је министар за бригу о породици и демографију Ратко Дмитровић приликом посете Бајиној Башти.

 

Бајина Башта је прва општина коју је министар Дмитровић обишао, а у плану је да у наредном периоду посети више од 150 градова и општина у Србији, како би се на терену упознао са егзактним потребама и потенцијалима грађана који у њима живе.

 

-У Бајиној Башти наши домаћини су нам представили све своје потенцијале и оно што је похвално јесте развој села и засеока у овом крају. Одмах смо се сложили да је ово предиван део Србије са изузетном природом која има врло висок потенцијал када је у питању развој туризма, на чему би у  будућности требало радити – рекао је министар Дмитровић.

 

Додао је да је питање демографије питање број један у Србији данас, и истакао да без подизања квалитета живота нема напретка, како Бајине Баште, тако и остатка Србије.

 

-Демографија  се не може поправити у вишеспратницама на седмом спрату у 50 квадрата, јер ту нико нема више од двоје деце. Демографија се поправља у приградским насељима, на селу, у малим варошима као што је ова у којој се данас налазим. Бајина Башта, као и многа слична места у Србији, шанса су да у томе успемо – објаснио је министар.

 

Председница општине Бајина Башта Весна Ђурић, захвалила је министру на посети истичући њену важност, као и то да је на данањем радном састанку са министром Дмитровићем разматрана стратегија унапређења развоја пројеката од важности за општину Бајина Башта.

 

-Циљ нам је да младе брачне парове задржимо овде, као и да стимулишемо младе људе да долаззе у Бајину Башту, да се овде настањују, да покрећу мала предузећа, да се баве пољопривреном производњом и развојем туризма, за који наша општина има несумњив потенцијал – рекла је председница општине Бајина Башта Весна Ђурић.

 

У оквиру данашње посете, министар је обишао и Центар за социјални рад где је разговарао са директорком Центра Марицом Вуковић која га је упознала са радом и плановима Центра за будући период.