Ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović,  danas se u toku radne posete opštini Bajina Bašta sastao sa predsednicom opštine Vesnom Đurić, kao i direktorkom Centra za socijalni rad Maricom Vuković, koje su mu predstavile potencijale razvoja opštine i socijalne zaštite.

 

-Kao neko ko dolazi iz Ministarstva za demografiju, danas smo u Bajinoj Bašti da bismo videli koje su to strateške stvari na lokalu, šta može da se uradi po pitanju toga da mlade ljude stimulišemo da ostanu da žive u gradovima u kojima su rođeni. Da im se omogući da se bave turizmom, manufakturnim poslovima, stočarstvom ili voćarstvom, nečim od čega bi živeli jako dobro. U sinergiji našeg i drugih ministarstava, mladim ljudima treba stvoriti uslove za tako nešto gde god bude bilo moguće u Srbiji – istakao je ministar za brigu o porodici i demografiju Ratko Dmitrović prilikom posete Bajinoj Bašti.

 

Bajina Bašta je prva opština koju je ministar Dmitrović obišao, a u planu je da u narednom periodu poseti više od 150 gradova i opština u Srbiji, kako bi se na terenu upoznao sa egzaktnim potrebama i potencijalima građana koji u njima žive.

 

-U Bajinoj Bašti naši domaćini su nam predstavili sve svoje potencijale i ono što je pohvalno jeste razvoj sela i zaseoka u ovom kraju. Odmah smo se složili da je ovo predivan deo Srbije sa izuzetnom prirodom koja ima vrlo visok potencijal kada je u pitanju razvoj turizma, na čemu bi u  budućnosti trebalo raditi – rekao je ministar Dmitrović.

 

Dodao je da je pitanje demografije pitanje broj jedan u Srbiji danas, i istakao da bez podizanja kvaliteta života nema napretka, kako Bajine Bašte, tako i ostatka Srbije.

 

-Demografija  se ne može popraviti u višespratnicama na sedmom spratu u 50 kvadrata, jer tu niko nema više od dvoje dece. Demografija se popravlja u prigradskim naseljima, na selu, u malim varošima kao što je ova u kojoj se danas nalazim. Bajina Bašta, kao i mnoga slična mesta u Srbiji, šansa su da u tome uspemo – objasnio je ministar.

 

Predsednica opštine Bajina Bašta Vesna Đurić, zahvalila je ministru na poseti ističući njenu važnost, kao i to da je na dananjem radnom sastanku sa ministrom Dmitrovićem razmatrana strategija unapređenja razvoja projekata od važnosti za opštinu Bajina Bašta.

 

-Cilj nam je da mlade bračne parove zadržimo ovde, kao i da stimulišemo mlade ljude da dolazze u Bajinu Baštu, da se ovde nastanjuju, da pokreću mala preduzeća, da se bave poljoprivrenom proizvodnjom i razvojem turizma, za koji naša opština ima nesumnjiv potencijal – rekla je predsednica opštine Bajina Bašta Vesna Đurić.

 

U okviru današnje posete, ministar je obišao i Centar za socijalni rad gde je razgovarao sa direktorkom Centra Maricom Vuković koja ga je upoznala sa radom i planovima Centra za budući period.