Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije, Radomir Ratko Dmitrović, primio je danas ambasadora Islamske  Republike Iran Rašida Hasana Pura Baeia i  tom prilikom zahvalio se Iranu na principijelnom stavu po pitanju nepriznavanja takozvane države Kosovo.

 

 

-Svesni smo položaja Irana i izuzetno cenimo vašu doslednost po pitanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta naše zemlje – rekao je Dmitrović, dodajući da se Iran u tom pogledu nije rukovodio verskim uverenjem, kao neki, već poštovanjem međunarodnog prava.

 

 

Ministar se dotakao i  problema zaštite naše kultune baštine na Kosovu i Metohiji, verujući da Srbija, kako je rekao, može da računa na  razumevanje jedne od najstarijih kultura na svetu, kakvu baštini Iran.

 

 

Ambasador Baei je istakao da Iran, uprkos optužbama i sankcijama, dosledno ostaje pri stavu da samostalno donosi odluke po pitanju spoljne politike. Takvu politiku, dodao je, nastaviće i novo rukovodstvo ove države u kojoj su nedavno sprovedeni izbori i kojoj predstoji inaguracija predsednika i formiranje nove Vlade. Poziv za posetu predsednika Srbije Aleksandra Vučića, kako je rekao ambasador, otvoren je duže vreme.

 

 

Deo razgovora odnosio se na demografiju i položaj žena u Iranu i Srbiji, a ambasador je predložio potpisivanje memoranduma o saradnji s Ministarstvom za brigu o porodici i demografiju.

 

 

Kad je reč o natalitetu, Iran beleži pad u odnosu na raniji period. Stopa od 2, 1 i 2,3 obezbeđuje nivo proste reprodukcije, ali ova država, po rečima ambasadora, primenjuje stimulativne mere i mnogo polaže na položaj žena. Kao primer naveo je podatak da, čak i u Iranu, 63 odsto studenata čine žene.

 

 

Iran je, kako je rekao ambasador, spreman da razvija odnose sa Srbijom na svim poljima, posebno u poljoprivredi. On je istakao da čak 17 odsto semena uvoze iz Srbije.

 

Beograd, 20. jul 2021