Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović, boravio je danas, 2. jula, u radnoj poseti Zrenjaninu. On je obišao radove na izgradnji Parka porodice u Perlezu, mesta u kom će 12. avgusta biti održani Dani porodice, jedinstvena manifestacija namenjena promociji porodičnih vrednosti i odrastanju dece u zdravom okruženju.

 

Posle sastanka sa gradonačelnikom Zrenjanina Simom Salapurom i Radošem Pejovićem, pomoćnikom Pokrajinskog sekretara za populacionu politiku AP Vojvodine, zaključeno je da je pored finansijskih izdvajanja, kako Vlade Srbije tako i lokalnih samouprava, neophodno raditi i na promociji porodičnih vrednosti kao jednoj od važnih mera populacione politike.

 

Ministar je rekao da  iskustva i kod nas i u Evropi pokazuju da se problem demografije ne može rešiti samo finansijskim izdvajanjima. Da je to tako, bogate zemlje imale bi znatno veću stopu rodnosti, a nijedna nema ni 2,1 što je nivo proste reprodukcije. Kod nas je ona 1,5. Zato se, prema rečima ministra, pored materijalnih davanja, mora povesti računa i o negovanju kulta porodice u najpozitivnijem smislu te reči.

 

Dmitrović je dodao da u razgovoru s predstavnicima lokalnih samouprava apeluje na njihov potencijalni uticaj na poslodavce, kako bi se zaštitile mlade majke i žene koje nameravaju da imaju decu.

 

– Žena se zahvaljujući civilizacijskim dostignućima izborila za pravo da presudno odlučuje koliko će dece imati. Zato, upravo ženu moramo da pitamo, koji su to uslovi koji bi je opredelili da rodi više od jednog ili dvoje dece. Ukoliko donese takvu odluku, ne sme da trpi šikaniranja na poslu – rekao je Dmitrović.

 

Mere populacione politike koje se odnose na finansijska izdvajanja iz budžeta grada, po rečima gradonačelnika Zrenjanina, nisu male, ali uporedo s tim, ova lokalna samouprava radi i na promociji porodice, a Park u Perlezu je najbolji primer.

 

U Zrenjaninu, istakao je, nema liste čekanja za vrtiće. Za prvorođeno dete kao roditeljski dodatak iz lokalnog budžeta izdvaja se 50.000 dinara, a za dugo dete 35.000. Grad besplatno dodeljuje školske torbe i neophodan pribor za sve prvačiće, najmlađi dobijaju auto-sedišta…

 

-Pošto je Zrenjanin ove godine proglašen gradom sporta, za osam sportova, deci smo omogućili besplatne škole sporta – rekao je Salapura.

 

U Perlezu se uz obalu Begeja uređuje šetalište – porodični korzo. Namera je da se mladim bračnim parovima budu ponuđeni bungalovi za odmor, u planu je organizovanje pozorišnih predstava za najmlađe, koncerata za decu, škola roditeljstva, defilei dečjih kolica, takmičenje porodica u kuvanju… U saradnji sa Crvenim krstom, najugroženijim porodicama deliće se poklon paketi.

 

Radoš Pejović je rekao da je porodica najznačajniji nacionalni resurs i da je država to prepoznala osnivanjem Ministarstva za brigu o porodici i demografiju. Rezultat zajedničkog rada lokalne samourave, Pokrajinske Vlade i  Vlade Republike Srbije na podizanju tog resursa je i promocija porodice u Perlezu.