Министар за бригу о породици и демографију у Влади Републике Србије Ратко Дмитровић, боравио је данас у радној посети Власотинцу. Министар је истакао да ће у току ове године са сарадницима обићи више од 100 градова и општина и да ће министарсво на чијем је челу крајем ове, или почетком наредне године, изаћи са стратешким документом у ком ће се наћи и предлози за заустављање пада наталитета у Србији.

 

Дмитровић је нагласио да ће Министарство за бригу о породици координирати рад са другим министарствима, јер је за опстанак младих у мањим местима неопходно обезбедити шире подстицаје и створити услове за квалитетан живот. А,  да то понеком успева и данас, пример је породична фирма „Ролопро“, коју је посетио. Ова фирма се бави израдом ролетни и роло-врата.

 

– Задовољство ми је што сам посетио изузетно вредне и радне људе који су у годинама кризе, да би остали на огњишту, решили да покрену сопствени бизнис – рекао је министар. – Оно што је урадио Љубиша Маринковић, власник, је за сваку похвалу и требало би да буде светао пример за све остале. Поред тога што је успео да обезбеди опстанак у свом граду, успео и да запосли 14 својих пријатеља, који су из тог разлога остали у Власотинцу и основали породице.

Састанку са поредседником општине Власотинце Братиславом Петровићем, присуствовали су помоћник министра Александра Чамагић, председник Скупштине општине Милан Јовић, и Марјан Станковић члан општинске  управе.

 

Петровић је рекао да је један од главиних проблема овог краја исељавање младих. Локална самоуправа издваја за прво дете 20. 000, за друго 30. 000 и за треће дете 40. 000 динара, са посебном бригом за мајке које су незапослене. У односу на 2019. годину, прошле године је рођено 13 беба више.

 

-Наш велики проблем тренутно је недостатак места у вртићима. Због поштовања епидемиолошких мера и мањих група, у овом тренутки је 150 деце  „испод црте“, а недостају нам и финансијска средства за проширење два  вртића – рекао је председник општине.

 

Он је посебно истакао да мајке које имају више деце морају да имају велика  примања. Зато, како је рекао, локална самоуправа предлаже је да она мајка која има шесторо деце, има плату лекара или инжињера.

 

Млади који остају у Власотинцу, према његовим речима, обично се одлучују за пољопривреду. Формиране су две задруге: за мед и воће, а друга за воћне ракије. Предњачи село Стајковце у ком пољопривредна удружења успевају да расаде поврћа извозе за Русију.