Ministar za brigu o porodici i demografiju u Vladi Republike Srbije Ratko Dmitrović, boravio je danas u radnoj poseti Vlasotincu. Ministar je istakao da će u toku ove godine sa saradnicima obići više od 100 gradova i opština i da će ministarsvo na čijem je čelu krajem ove, ili početkom naredne godine, izaći sa strateškim dokumentom u kom će se naći i predlozi za zaustavljanje pada nataliteta u Srbiji.

 

Dmitrović je naglasio da će Ministarstvo za brigu o porodici koordinirati rad sa drugim ministarstvima, jer je za opstanak mladih u manjim mestima neophodno obezbediti šire podsticaje i stvoriti uslove za kvalitetan život. A,  da to ponekom uspeva i danas, primer je porodična firma „Rolopro“, koju je posetio. Ova firma se bavi izradom roletni i rolo-vrata.

 

– Zadovoljstvo mi je što sam posetio izuzetno vredne i radne ljude koji su u godinama krize, da bi ostali na ognjištu, rešili da pokrenu sopstveni biznis – rekao je ministar. – Ono što je uradio Ljubiša Marinković, vlasnik, je za svaku pohvalu i trebalo bi da bude svetao primer za sve ostale. Pored toga što je uspeo da obezbedi opstanak u svom gradu, uspeo i da zaposli 14 svojih prijatelja, koji su iz tog razloga ostali u Vlasotincu i osnovali porodice.

Sastanku sa poredsednikom opštine Vlasotince Bratislavom Petrovićem, prisustvovali su pomoćnik ministra Aleksandra Čamagić, predsednik Skupštine opštine Milan Jović, i Marjan Stanković član opštinske  uprave.

 

Petrović je rekao da je jedan od glavinih problema ovog kraja iseljavanje mladih. Lokalna samouprava izdvaja za prvo dete 20. 000, za drugo 30. 000 i za treće dete 40. 000 dinara, sa posebnom brigom za majke koje su nezaposlene. U odnosu na 2019. godinu, prošle godine je rođeno 13 beba više.

 

-Naš veliki problem trenutno je nedostatak mesta u vrtićima. Zbog poštovanja epidemioloških mera i manjih grupa, u ovom trenutki je 150 dece  „ispod crte“, a nedostaju nam i finansijska sredstva za proširenje dva  vrtića – rekao je predsednik opštine.

 

On je posebno istakao da majke koje imaju više dece moraju da imaju velika  primanja. Zato, kako je rekao, lokalna samouprava predlaže je da ona majka koja ima šestoro dece, ima platu lekara ili inžinjera.

 

Mladi koji ostaju u Vlasotincu, prema njegovim rečima, obično se odlučuju za poljoprivredu. Formirane su dve zadruge: za med i voće, a druga za voćne rakije. Prednjači selo Stajkovce u kom poljoprivredna udruženja uspevaju da rasade povrća izvoze za Rusiju.